Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


В темноте, но #безвас (În întuneric, dar #fărăvoi). Flash-mob în R.Moldova, după întreruperile masive de energie

soba_cornelia.jpg

R.Moldova a rămas fără curent electric, după atacurile masive rusești asupra Ucrainei, 23 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook/Cornelia Cozonac

După atacurile de miercuri ale Rusiei asupra Ucrainei, R.Moldova a rămas fără curent pentru mai multe ore. Pentru a-și arăta indignarea și protestul față de acțiunile Rusiei în țara vecină, mii de moldoveni s-au mobilizat pe rețelele sociale, printr-un flash mob, fie au utilizat în postări hashtagul #безвас, în traducere #fărăvoi sau au publicat poze cu sobe și lumânări, menționând că moldovenii rezistă în întuneric, dar #fărăvoi.

”В темноте, но #безвас”, astfel își începe postarea jurnalista Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice de la Chișinău. Locuiește într-o suburbie a capitalei. Nu a avut lumina mai multe ore, dar a aprins focul în sobă și câteva lumânări.


Sursa imaginii: 
Facebook/Cornelia Cozonac

Cornelia Cozonac spune că atunci când a dispărut curentul electric, știa deja de pe canalele Telegram că Ucraina e bombardată și că în țara vecină nu este lumină. ”Am aprins focul în sobă, am găsit lumânări și ne-am pregătit moral să rezistăm până se aprinde lumina. Dar când a dispărut conexiunea mobilă și internetul, ne-am alertat. Eram rupți de lume, în întuneric și nu știam ce urmează, ce se întâmplă de fapt. Ne puneam zeci de întrebări, la care nu aveam răspuns. E groaznic. Mă gândeam la ucraineni, care trec prin acest calvar și mai strașnic de 273 de zile”, își încheie astfel postarea pe Facebook jurnalista de la Chișinău.

Penuria de electricitate l-a găsit pe Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, la muncă. В темноте, но #безвас, proaspătul hashtag e folosit și de Daniel Vodă, care spune că deși s-a stins lumina după noile bombardamente rusești în Ucraina, colegii lui s-au mobilizat și au făcut ce știu mai bine – jobul lor, fiecare de ce sunt responsabili. ”Plouă, e frig, traficul este dat peste cap și nu am reușit să ajung la o expoziție la care speram să merg, dar în schimb am reușit să ajutăm un părinte care nu a putut ajunge la timp să-și ia copiii. Acest război trebuie să înceteze. Imediat”, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. 

Mihaela Slovineanu este director adjunct al Liceului ”Spiru Haret” din Capitală. Ziua de miercuri, spune femeia, a dus-o direct în anii 90 când Republica Moldova trecea prin primul război energetic. ”Nu știam ce e un război energetic, știam doar că e frig și întuneric în casă și la școală. Am învățat o iarnă întreagă la +4°C în școală, o iarnă prelungită până în primăvară, cu lapoviță în ajun de Paște. Cu mâini și picioare înghețate bocnă. Cu gene și sprâncene cu promoroacă. Cu seri la rând fără lumină. Cu învățat la lumânare, dacă nu reușeai la lumina zilei. De la 17.00 la 23.00”.

”Au fost multe crize, neîntelese acum. Le-am trecut, fericirea nu depindea de lumina sau de gaz. Ținea tot de familie, prietenii, dragoste, înțelegere, speranțe, încredere în ziua de mâine, ca și acum. Nu știam că treceam printr-un șantaj care urma să ne hotărască soarta pentru următorii ani, care s-au dovedit de pseudo-libertate. Nu vreau o "libertate", la cald și cu lumină, condiționată de o arma pusă la tâmplă. Vom găsi soluții, vom trece peste toate. Din prima zi, ca și acum, prefer să stau #peîntuneric, dar #безвас”, afirmă Mihaela Slovineanu de la Chișinău.

”Dacă nu facem liniște și nu avem înțelegere, s-ar putea să nu vedem când se face lumină și să nu auzim când e pace. Iar lumina și pacea e în unirea cu România”. Este mesajul fostei ministre a Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura, pe Facebook, iar la final a și folosit hashtagul #безвас și #elibereaza-te, alături de o poză cu flori galbene, gutui și inscripția, Dor de Iași, Dor de România.


Sursa imaginii: 
Facebook/Loretta Handrabura

Și unii moldoveni, aflați în străinătate, au protestat față de acțiunile Rusiei în Ucraina. Moldova, pentru a doua oară, a rămas în beznă. Alexandrin Zmeu a scris o postare ceva mai lungă, folosind hashtagul #безвас de mai multe ori. 

#безвас Eu stau în Uk, dar acasă, în Moldova, trăiesc ale mele 2 bunici, singure și fără lumină. #безвас Azi, când nu avem lumină și gazul vine cu țîrâita. #безвас Din februarie și până acum, când războiul început în Ucraina a adus Moldovei bombe deasupra cerului, inflație și grija zilei de mâine. #безвас Din 1992 și azi încă, când trupele ruse de ocupație stau în Transnistria și ocupă teritoriul suveran al Moldovei. Iar tertipurile Moscovei și acum intenționat dezbină și divizează societatea noastră. #безвас Din 1944 și mai departe, atunci când am fost rupți de acasă. Din 1946-47 când foametea artificială creată de colectivizarea forțată a uscat și vestejit de foame 200.000 de basarabeni. Bunu' era copil atunci și până în ziua în care a murit, când mânca, o făcea cu ochii închiși, să nu vadă ce înghite, reminiscențe a acelor timpuri”. #безвас Din 1812 și până acum, când am fost smulși din familie și mai mult de un secol supuși rusificării. Am fost călcați în picioare și subjugați. Am văzut ce ne-ați adus. #безвас Azi, #безвас mâine și #безвас pentru totdeauna. Fără voi e mai bine”. Astfel și-a încheiat mesajul tânărul din R.Moldova.

Pe TikTok însă au apărut filmulețe unde unii simpatizanți ai partidelor pro-ruse dau vina pe autorități pentru întreruperile masive de energie.”Vremuri bune ați vrut, asta aveți acum”, făcând aluzie la sloganul campaniei Partidului Acțiune și Solidaritate, din 2021, ”Pornim vremuri bune”.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău nu a venit cu vreo reacție, după ce diplomatul Oleg Vasnețov a fost convocat la Externe pentru a da explicații în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate, deja pentru a doua oară.

Atacurile de ieri au fost condamnate ferm de către autoritățile de la Chișinău. Nu au făcut-o însă nici socialiștii, nici cei de la partidul pro-rus al fugarului Ilan Șor. Nu a comentat în niciun fel situația din țara vecină și efectele asupra R.Moldova, nici fostul președinte pro-rus, Igor Dodon.

Trebuie spus că, încă 2000 de consumatori rămân fără energie electrică în R.Moldova. Potrivit Premier Energy Moldova, ”s-a reușit astăzi realimentarea încă opt mii de locuri de consum. La moment rămân fără tensiune circa două mii de consumatori deconectați de la rețeaua de medie tensiune. Echipele operative ale operatorului de distribuție continuă lucrările de înlăturare a defecțiunilor din instalațiile electrice. Vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru restabilirea operativă a furnizării energiei electrice către toți consumatorii afectați”.

La ședința de joi a Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă cu privire la identificarea și remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic, în așa fel încât cetățenii și mediul de afaceri să se simtă în siguranță.

CSS a recomandat Guvernului să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice privind aprovizionarea cu energie electrică și termică, să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice, să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic și să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.