Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele violente de la fabrica iPhone din China în imagini

proteste_china.jpg

Confruntare între forțele de ordine și muncitorii de la fabrica din Zhengzhou, 23 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
© whyyoutouzhele

În noaptea de 22 spre 23 noiembrie, angajații uneia dintre cele mai mari fabrici iPhone din lume, situate în Zhengzhou, China, s-au revoltat, după ce au fost practic închiși la locul de muncă mai bine de o lună. Zeci de înregistrări video cu muncitori chinezi furioși au început să apară pe rețelele de socializare în noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2022. Filmate mai întâi noaptea, apoi în timpul zilei, din imagini reiese clar că angajații sunt furioși, ca urmare a izolării lor în fabrică, decizie luată după adoptarea politicilor anti - Covid în China, scrie France24.

Fabrica companiei taiwaneze Foxconn este cel mai mare producător iPhone din lume și are peste 200.000 de angajați. Dar de la apariția mai multor cazuri de Covid-19 la mijlocul lunii octombrie, angajații, care locuiesc în spațiile puse la dispoziție de companie, s-au trezit izolați la locul de muncă.

Imaginile care arată cum angajații încearcă să fugă, cățărându-se pe garduri, cu valizele în mână, au provocat indignare pe rețelele de socializare din China.

Pentru imagini click aici

De câteva zile, starea de indignare creștea continuu la Zhengzhou. De duminică, 20 noiembrie, pe rețelele de socializare începuseră să circule imagini cu angajați care protestau. Imaginile, publicate în dimineața zilei de 23 noiembrie în China, arată însă că lucrurile au luat amploare.

Videoclipurile filmate din diferite unghiuri arată o mulțime de protestatari înaintând spre un grup de oameni îmbrăcați în costume medicale, care au scuturi și bastoane. Se aud protestatari strigând „ne vrem drepturile”.

Imagini aici

Alte videoclipuri arată cum protestatarii aruncă cu diverse obiecte în forțele de ordine.

Se poate observa că sunt și protestatari răniți. Unul dintre aceștia poate fi văzut în mai multe videoclipuri, cu fața plină de sânge. Alte filmări confirmă faptul că respectivele răni i-au fost provocate de către polițiști.

Imaginile și videoclipurile au dispărut de pe site-urile Weibo și Douyin, foarte populare în China, în dimineața zilei de 23 noiembrie (ora Franței).

Cu toate acestea, tastând cuvintele cheie „Zhengzhou” sau „Foxconn” în chineză, se găsesc mai multe surse în care se vorbește despre aceste evenimente.

Nu s-a stabilit cu exactitate ce anume a declanșat protestele. În videoclipuri, îi putem auzi pe unii angajați vorbind despre întârzierea plății salariilor sau despre lipsa hranei și despre proastele condiții de viață în izolare.

Se pare că compania duce lipsă de personal după ce câteva mii de angajați au fugit, fapt ce ar fi dus la deteriorarea condițiilor de viață.

Într-un comunicat de presă publicat miercuri, 23 noiembrie, Foxconn a confirmat că au avut loc proteste la fabrică, dar a negat că ar fi angajat noi oameni care erau infectați cu coronavirus, așa cum afirmau unii manifestanți. A fost negată și întârzierea în ceea ce privește acordarea bonusurilor promise angajaților, cu scopul de a-i convinge să rămână, în ciuda izolării. „Compania va continua să comunice cu angajații și guvernul pentru a preveni repetarea unor asemenea incidente”, au declarat reprezentanții companiei Foxconn.

Din ultimele videoclipuri publicate pe rețelele de socializare reiese că lucrurile ar fi revenit la normal, chiar dacă imaginile difuzate pe 23 noiembrie arată contrariul.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24