Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie șocantă la Opera din Paris: unul dintre cei mai cunoscuți dansatori și-a dat demisia în căutarea „libertății profesionale”

Spre dezamăgirea propriilor săi fani, François Alu nu a mai participat la spectacolele de dans organizate la Opera din Paris de când a fost considerat dansator-vedetă al instituției.

Spre dezamăgirea propriilor săi fani, François Alu nu a mai participat la spectacolele de dans organizate la Opera din Paris de când a fost considerat dansator-vedetă al instituției.
Sursa imaginii: 
Christophe Archambault/AFP via France24

François Alu, care este unul dintre cei mai cunoscuți dansatori ai Operei din Paris și care a crescut în popularitate în afara lumii baletului în urma participării sale în calitate de jurat la ediția franceză a emisiunii britanice „Strictly Come Dancing”, a părăsit miercuri Opera din Paris după luni bune de tensiune, potrivit AFP, citată de France24.

François Alu, un dansator în vârstă de 28 de ani, cunoscut pentru fizicul său robust și salturile sale elegante, va părăsi corpul de balet al Operei din Paris pentru a-și putea explora pe deplin „libertatea profesională”, au informat cele două părți printr-o declarație comună publicată de Opera din Paris.

Decizia lui François Alu a venit pe neașteptate, la doar șapte luni după ce Opera din Paris i-a dat titlul de „stea”, cea mai importantă distincție pe care o putea primi. Hotărârea a fost luată în urma presiunilor apăsătoare venite din partea iubitorilor de balet, care au solicitat ca François Alu să fie promovat.

Disputat a fost însă și rolul său foarte mediatizat în calitate de jurat la emisiunea „Danse avec les stars” („Dansează cu stelele”), formatul francez al emisiunii de mare succes de pe postul de televiziune BBC din Marea Britanie, intitulată „Strictly Come Dancing”.

„Mi-am dat seamă că, pentru a-mi putea îndeplini cu adevărat aspirațiile artistice, trebuie să-mi recapăt libertatea profesională”, a mărturisit François Alu.

Opera din Paris a precizat că, în urma unei „discuții” pe care a purtat-o cu François Alu, s-a ajuns la o decizie care îi va permite „noi forme de colaborare” cu compania de dans.

„Această decizie vine ca urmare a dialogului permanent pe care l-am purtat cu François pe parcursul ultimelor luni”, a declarat Alexander Neef, directorul Operei din Paris.

Mai mult decât atât, François Alu a fost plecat și în turneu prin Franța, participând la spectacole solo. Însă, spre dezamăgirea propriilor săi fani, el nu a mai participat la spectacolele de dans organizate la Opera din Paris de când i-a fost acordat titlul de „stea” (fr. „étoile”), lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.

Plecarea sa din corpul de balet survine într-o perioadă dificilă pentru Baletul Operei din Paris, care se confruntă și cu plecarea din funcția de director de dans a lui Aurélie Dupont, ce urmează să fie înlocuită în luna decembrie de Jose Martinez, fost dansator cu titlu de „stea”.

Se întâmplă rareori ca asemenea personalități importante să părăsească companiile de dans, ultima dată când a existat o astfel de situație fiind în anul 1989, când Sylvie Guillem, cea mai mare balerină a Baletului Operei din Paris de la vremea respectivă, a părăsit corpul de balet pentru a se concentra pe cariera ei internațională.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.