Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezidențiat 2022: "Note mai mici comparativ cu anii trecuți, mai puține posturi scoase la concurs" (interviu)

femeie_medic_bun.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

2.860 dintre absolvenții de Medicină generală, Medicină Dentară și Farmacie nu au obținut punctaj de intrare în Rezidențiatul 2022. În total, s-au înscris la concurs 10.330 de candidați. În plus, notele obținute în acest an sunt mai mici comparativ cu anii trecuți, a declarat pentru RFI, Marius Zaharia, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România și medic rezident anul 2 la Neurochirurgie. Potrivit acestuia, candidații au spus că și examenul a fost mai greu anul acesta. 

Rezidențiatul 2022 în cifre

Medicină generală: 5.965 de înscriși, au promovat 4.353, au avut la dispoziție 4500 de locuri și 231 de posturi

Medicină dentară: 2.159 de înscriși, au promovat 1.402, au fost 621 de locuri/posturi. 

Farmacie: 2.206 înscriși, au promovat 1705, au fost 508 locuri/posturi

Astăzi a început repartiția pe locuri și posturi a celor care au promovat concursul de Rezidențiat, organizat pe 20 noiembrie. Cardiologia, radiologia și chirurgia plastică sunt printre cele mai dorite specializări de către viitorii medici rezidenți, spune la RFI, președintele SMMR, medicul rezident Marius Zaharia. Vorbim de un număr mic de posturi, spune Marius Zaharia, deși rezidenții și-au  manifestat, în mod explicit, dorința de a profesa pe post chiar și în orașele mai mici, după cum reiese dintr-o consultare realizată de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți. (Vezi AICI)

Din păcate, medicina de familie rămâne în continuare Cenușăreasa sistemului.

"Nu prea sunt posturi pentru medicina de familie, iar rezidenții nu se avântă pe locuri, pentru este dificil ulterior să-și continue cariera ca medic specialist, să aibă un loc unde să profeseze", explică Marius Zaharia. Și asta în condiițile în care, recent, președintele Colegiului Medicilor din România  a tras un semnal de alarmă:  "în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie se vor pensiona. Avem nevoie de mai  mulți rezidenți". 

Legat de modul în care se desfășoară examenul de Rezidențiat, Marius Zaharia spune că i-ar plăcea să vadă un examen mai relevant, care să nu pună accent pe capacitatea de memorare a candidaților, ci pe capacitatea de înțelegere. "Ca medic ar trebui să gândești, nu doar să memorezi", mai spune Marius Zaharia, medic rezident și președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Marius Zaharia, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România, intervievat de Mirela Dădăcuș