Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regatul Unit: Sistemul public de sănătate aproape de colaps

proteste_uk.jpg

Proteste ale infirmierelor din Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Niklas HALLE'N AFP via France24

Zeci de mii de posturi neocupate, subfinanțare și acum greva infirmierelor la orizont. Sistemul public de sănătate din Regatul Unit pare la capătul puterilor, transmite corespondentul AFP.

Infirmierele au anunțat o grevă generală care va avea loc în decembrie a.c.– o premieră în ultimii 106 ani și un semn clar că sistemul medical din Regatul Unit se confruntă cu o criză serioasă, după ani la rând în care nu a primit fondurile necesare, după pandemie și după o perioadă în care inflația a crescut alarmant.

„Se întrevede o iarnă grea”, avertizează Matthew Taylor, directorul Confederației NHS, care reprezintă spitalele din Anglia.

În Marea Britanie, aproximativ 7,1 milioane de oameni așteaptă să fie internați sau nu-și primesc tratamentele la timp, situație cu care sistemul nu s-a mai confruntat până acum.

Austeritate

Dificultățile de a înlocui personalul suprasolicitat care părăsește sistemul au intensificat și mai mult o criză care va dura, deoarece inflația și recesiunea nu dau semne că vor ceda.

Dar criza actuală se adaugă altor probleme cu care se confruntă de ani de zile NHS, o instituție creată în 1948 și finanțată prin taxele percepute de stat.

Pentru că sistemul, al cărui buget anual este de 190 de miliarde de lire (221 de miliarde de euro) și are 1,2 milioane de angajați doar în Anglia, este de mult timp subfinanțat.

Richard Sullivan, profesor specializat în oncologie la King's College din Londra, spune că datorită crizei NHS care durează de ani de zile „supraîncălzirea motorului duce la uzură” și ”Vor urma niște ani foarte grei”.

Experții în sănătate susțin că situația a fost agravată de cei 12 ani de reduceri bugetare, în timpul guvernărilor succesive ale conservatorilor, precum și de Brexit (mare parte a personalului medical venind din UE), dar și de pandemie, care a amânat tratarea cazurilor care nu erau considerate urgențe.

Cu moralul la pământ

Criza costului vieții legată de inflația record din Regatul Unit a stârnit multe mișcări sociale în toate sectoarele, de la transport la justiție și acum la sănătate.

O asistentă din Londra, care a refuzat să-și dea numele, susține că atât ea, cât și colegii ei, trec printr-o perioadă dificilă, deoarece salariile nu mai sunt mulțumitoare ca urmare a creșterii prețurilor.

Asistentele fac prea multe gărzi și sistemul suferă din cauza lipsei de personal, cauzată parțial de noile reguli referitoare la migrație, post-Brexit, spune ea.

NHS Anglia duce lipsă de 130.000 de angajați, inclusiv 12.000 de medici în spitale și 47.000 de asistente.

Asistentele ar trebui să aibă grijă de patru pacienți per gardă, dar uneori li se cere de două ori mai mult, și în turele de zi și în cele de noapte.

"Colaps"

Pe lângă penuria din spitale, există o lipsă de medici generalişti. Ca urmare, tot mai mulți pacienți au dificultăți în a se programa la medic și ajung la camera de urgență pentru tratament.

„Nu am văzut niciodată atât de mulți pacienți care vin și au nevoie de ajutor pe care nu îl pot primi”, spune Ameera. „Există în mod constant cozi care se extind chiar și în afara spitalelor”, adaugă ea. „NHS este pe punctul de a se prăbuși”.

Subfinanțat, NHS nu a fost ferit de probleme în ultimii ani și a scos în evidență lipsurile cu care se confruntă în gestionarea de zi cu zi a serviciilor.

Anul acesta s-au raportat numeroase „eșecuri” în maternități, care au dus la decesul bebelușilor care ar fi putut supraviețui dacă ar fi primit o îngrijire mai bună.

Pentru domnul Sullivan, aceste probleme nu se pot rezolva prin soluții pe termen scurt, iar Regatul Unit trebuie să preia modelul din țări precum Danemarca sau Suedia și să renunțe la actualul sistem de sănătate conceput după regulile economiei de piață.

Sectorul are nevoie de „o mai bună organizare, structuri mai bune, o conducere mai bună și politici mai bune”, spune el.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24