Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, „călcat” de specialiști. Cercetare științifică de 4 milioane de euro

parcul_national_cheile_nerei1.jpg

Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Jumătate din speciile de orhidee din România, 24 de peșteri, peste 1.000 de specii de plante, 11 specii protejate de lilieci, dar și faimoasa viperă cu corn. Toate se găsesc în  Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, una dintre cele mai frumoase zone din România, unde, în această perioadă, cu 4 milioane de euro, bani de la UE,  se face un inventar complet al tuturor speciilor. Doar așa se poate ști exact ce e de făcut pentru conservarea și păstrarea acestei bogății.

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, din județul Caraș-Severin, a fost înființat în 1990 și acoperă una dintre cele mai frumoase zone din România. În multe locuri, peisajul este spectaculos și asta încă aduce o mulțime de turiști. Lacul Ochiul Beiului e celebru, datorită apelor sale de un albastru de poveste, care nu îngheață niciodată. Legenda spune că el ar fi alimentat din lacrimile unui bei, întristat pentru veșnicie după moartea iubitei sale. În același parc se găsește și cascada Bigăr, din peretele căreia o bucată s-a prăbușit anul trecut. Tot aici e și cascada Beușnița, mai puțin celebră, dar cel puțin la fel de spectaculoasă.

În parc este în derulare în prezent, pe foarte repede înainte, un proiect pe fonduri europene care vizează conservarea biodiversității Cheilor Nerei. Practic, o echipă de silvicultori, zoologi, geografi, sociologi sau botaniști, dar nu numai, trebuie să actualizeze baza de informații științifice. Ulterior, întregul parc trebuie cartografiat până în cel mai mic detaliu.  


Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Sunt parteneri în acest proiect Administrația Parcului Național, Asociația World Wide Fund România și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în silvicultură „Marin Drăcea”.Valoarea proiectului este de peste 20 de milioane de lei, din care 16 milioane, de la Parcul Național. De fapt, mare parte din finanțare vin din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. 

Sunt încă zone necercetate

Sretko Milanovici este unul dintre specialiștii implicați în proiect. E botanist și pasionat de bogația incredibilă a florei din Cheile Nerei. „Trebuie să revizuim din nou toate cercetările științifice legate de toate biogrupurile incluse. Începând cu nevertebrate și terminând cu carnivore mari (…) Reunește tot ce înseamnă biodiversitate, zona continentală, zona panonică pe care o avem aici în apropierea, zona ilirică, zonă balcanică, deci tot este concentrat, tot este intersectat în zona asta și, din punct de vedere al biodiversității, este o bogăție enormă, încă neexploatată. Deci sunt multe zone, multe coclauri care n-au fost încă acoperite”, ne spune acesta.


Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

În Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița sunt mai multe trasee turistice, accesate anual de circa 100.000 de oameni. Doar Cheile Nerei au 22 kilometri, însă în zilele noastre, puțini sunt cei care mai fac acest traseu. Constantin Vasile, directorul administrativ al parcului.

„Avem nouă trasee turistice omologate, oamenii care ne trec pragul, marea majoritate sunt oameni de calitate și care respectă locul, și sfaturile colegilor din teren, și așa mai departe. (…) Sunt puțini cei care mai fac traseul Cheile Nerei, că e greu și lung, avem și cele mai lungi chei din țară, 22 kilometri de chei, și în comparația cu Valea Minișului, Cascada Bigăr, care e foarte aproape de drumul național, sau Valea Beiului, care e mult mai accesibil pentru turiști”, explică acesta.

Mai e puțin timp, dar nu se renunță

În ultimul an au fost schimbate și indicatoarele, care sunt acum mai vizibile pentru călători. Unul dintre cele mai accesibile trasee, dacă pleci de la Sasca, este cel de la tunele. De sus, de pe poteca aninată deasupra prăpastiei, la 15 – 20 metri, Nera se vede ca o panglică sclipitoare. Drumul nu e greu, îți trebuie doar atenție și, recomandabil, încălțări de munte. Acestea din urmă protejează și de cel mai temut locuitor al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița: vipera cu corn.

Potrivit lui Sretko Milanovici, în Banatul Montan se găsesc 34 din cele 60 de specii de orhidee care cresc în România. Le puteți vedea în toată splendoarea în lunile mai – iunie, când parcul e invadat de parfum și culoare.


Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Termenul de finalizare al acestui ambițios proiect finanțat din POIM este  decembrie 2023. E multă birocrație, mai e nevoie de oameni, sunt de făcut din mers ajustări de proiect, riscul e mare, dar cei de la parcul național spun că vor reuși să încheie totul la timp. E singura soluție pentru a folosi deopotrivă avantajele și restricțiile care decurg din statutul zonei, în beneficiul celor care au rămas să trăiască aici.