Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicul timișorean Virgil Musta, sub lupa DNA. Trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu

virgil_musta.jpeg

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Timişoara, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu. Trei asistente medicale angajate în spital recoltau probe pentru teste COVID-19 - la clinica sa privată, deşi ele erau în timpul programului de lucru la unitatea sanitară de stat. 

 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Virgil Musta, unul dintre doctorii care și-au dobândit notorietatea națională în timpul pandemiei de Covid. Musta este, în același timp, asociat la o clinică privată şi şef secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara.

Virgil Musta este trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În același dosar au fost trimiși  îă în judecată directorul medical al spitalului, asistentul medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecţioase, încă un medic angajaat la clinica privată a lui Musta. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 21 iulie - 9 noiembrie 2020, Virgil Musta ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul clinicii sale, deși acestea erau pontate, în același timp, la Spitalul „Dr. Victor Babeş”. Practic, cele trei recoltau probe pentru teste PCR și încasau contravaloarea acestora, pentru clinica privată. 

Directorul medical și coordonatorul Ambulatoriului de Boli Infecţioase ar fi știut de situație, însă ar fi închis ochii și, mai mult, ar fi întocmit și aprobat foile colective de prezenţă în conţinutul cărora au fost evidenţiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Între Spitalul „Victor Babeș” și clinica la care Virgil Musta este acționar a existat un contract, încheiat în iulie 2020, care viza teste PCR la cerere. Practic, pacienții plăteau pentru testare la clinica privată, iar testele erau prelucrate la spital. Un test costa 300 de lei, din care doar 17% rămâneau la unitatea sanitară publică. 

Prejudiciul adus spitalului ar fi de puțin peste 12.000 lei, fiind dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unei sume similare, aflată într-un cont bancar al lui Virgil Musta. Clinica privată a acestuia ar fi obținut foloase necuvenite de aproape 173.000 lei. Spitalul „Victor Babeș” a transmis DNA că nu se va  constitui parte civilă în acest dosar.