Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Recomandări de securitate pentru cetățeni în caz de deconectări ale energiei electrice (FOTO)

mai_coperta.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

Republica Moldova s-ar putea confrunta din nou cu întreruperi masive de energie electrică în toată țara, atenționează autoritățile. În această perioadă, Rusia ar pregăti atacuri masive cu rachete în Ucraina, iar posibile bombardamente rusești asupra centralelor electrice din Ucraina, ar duce la întreruperi în R.Moldova și asta pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău a venit, marți, cu recomandări de securitate pentru cetățeni în caz de deconectări de la energia electrică.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, ”Republica Moldova se confruntă cu provocări majore, manifestate prin intermediul războiului hibrid. Astăzi a ajuns o normalitate să rămânem în beznă, din cauza atacurilor furibunde ale Rusiei asupra infrastructurilor civile și oamenilor de rând din Ucraina. În această situație, trebuie să fim pregătiți în orice moment să înfruntăm din nou întunericul”.

Pentru protecția cetățenilor, Poliția Republicii Moldova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră au pregătit mai multe recomandări în cazul deconectărilor de la energia electrică.


Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

”Războiul hibrid se manifestă tot mai pronunțat, iar amenințările cresc în intensitate. Angajații Ministerul Afacerilor Interne asigură că toate forțele subdiviziunilor sistemului s-au mobilizat pentru acordarea suportului și siguranței fiecărui cetățean. În caz de necesitate, apelați la numărul unic 112 sau la cel mai apropiat polițist, carabinier sau pompier”, este îndemnul oamenilor legii.


Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

 

”MAI este alături de cetățeni, gata să ofere suport indiferent de situație, iar subdiviziunile MAI sunt permanent la datorie, în prima linie și rămân dedicați pentru siguranța cetățeanului. MAI îndeamnă cetățenii să rămână uniți, pentru că unitatea este puterea țării noastre. Rezistăm împreună”, este mesajul Ministerului Afacerilor Interne. 


Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

În dimineața zilei de marți, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat că, în aceste zile, din cauza posibilelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara. ”În caz de o astfel de situație, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină și să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânși. Rog să fim precauți și pregătiți”, a atenționat vicepremierul Andrei Spînu.

Precizăm că, pe 23 noiembrie, Republica Moldova a rămas fără curent preț de câteva ore. Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, pentru a-i exprima protestul dur al R.Moldova în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate.

Potrivit autorităților de la Chișinău, bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în R.Moldova pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România. Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

Și pe 15 noiembrie, mai multe localități din R.Moldova au rămas fără energie electrică, în urma bombardamentelor Rusiei asupra Ucrainei. Atunci, au rămas în beznă raioanele Sîngerei, Rîșcani, Fălești, Soroca, Edineț, Ocnița dar și mai multe cartiere din municipiul Bălți și Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre recomandările autorităților moldovene privind securitatea cetățenilor în caz de deconectări ale energiei electrice