Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. A fost descifrat codul misterios din scrisoarea împăratului Carol al V-lea

O scrisoare codată de-a împăratului Carol al V-lea, cunoscut și sub numele de Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman și arhiduce al Austriei, scrisă în anul 1547 și care se află la biblioteca Stanislas din Nancy, oraș din nord-estul Franței.

O scrisoare codată de-a împăratului Carol al V-lea, cunoscut și sub numele de Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman și arhiduce al Austriei, scrisă în anul 1547 și care se află la biblioteca Stanislas din Nancy, oraș din nord-estul Franței.
Sursa imaginii: 
Jean-Christophe Verhaegen/AFP via RFI

O echipă de cercetători a descifrat codul secret pe care Carol al V-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman și rege al Spaniei, l-a folosit într-o scrisoare care i-a pus la încercare pe istorici timp de aproape 500 de ani.

Carol a fost unul dintre cei mai puternici oameni ai secolului al XVI-lea, conducând timp de mai bine de 40 de ani un vast imperiu care cuprindea o mare parte din Europa de Vest și din America.

Echipa de la laboratorul de cercetare Loria din regiunea Lorena, situată în estul Franței, a avut nevoie de șase luni pentru a descifra scrisoarea misterioasă.

Scrisoarea adresată de Carol al V-lea ambasadorului său din Franța a fost scrisă în anul 1547, într-o perioadă tumultoasă pe parcursul căreia au avut loc numeroase războaie și au existat multiple tensiuni între Spania și Franța.

 

Simboluri misterioase

Scrisoarea a fost dată uitării secole la rândul, rămasă în colecțiile bibliotecii Stanislas din Nancy.

Cécile Pierrot, criptograf din Loria, a auzit pentru prima dată de existența acestei scrisori în anul 2019 și, după multe căutări, a reușit să arunce o privire asupra ei în anul 2021.

Cécile Pierrot a declarat că scrisoarea semnată de Carol al V-lea era de-a dreptul indescifrabilă.

 

„Cuvinte întregi sunt codificate într-un singur simbol”, precizează aceasta.

Potrivit lui Cécile Pierrot, împăratul a înlocuit vocalele ce urmau după consoane cu semne, fiind probabil inspirat de limba arabă. Totodată, conținutul scrisorii abunda în simboluri care nu aveau o semnificație anume tocmai pentru a induce în eroare orice adversar care ar fi încercat să îi descifreze mesajul.

Descoperirea s-a produs în luna iunie, când Cécile Pierrot a reușit să descrifreze semnificația unei fraze din scrisoare.

„A fost o muncă minuțioasă și îndelungată, însă a fost o descoperire care s-a produs într-o singură zi, când, dintr-o dată, ipoteza de la care am plecat s-a dovedit a fi corectă”, precizează aceasta.

 

Complotul de asasinare

Echipa de cercetători a reușit ulterior să descifreze codul cu ajutorul unui alt istoric, Camille Desenclos.

Potrivit lui Camille Desenclos, rar se întâmplă „să reușești să citești o scrisoare pe care nimeni nu a reușit să o descifreze timp de cinci secole”.

Deși Carol al V-lea semnase un tratat de pace în urmă cu trei ani cu regele Franței, Francisc I, relațiile dintre cei doi erau încă tensionate, explică Camille Desenclos.

De fapt, scrisoarea dezvăluia îngrijorările lui Carol al V-lea cu privire la zvonul unui presupus complot de asasinare împotriva sa, despre care se spunea că urma să fie pus la cale în Franța, a precizat Camille Desenclos.

Deși nu se știau multe despre complot, suspiciunile îi trădează teama monarhului, susține Camille Desenclos.

În prezent, cercetătorii speră să descopere și alte scrisori dintre împărat și ambasadorul său „pentru a-și crea o imagine de ansamblu cu privire la strategia lui Carol al V-lea în Europa”, a declarat Camille Desenclos.

„Cel mai probabil vor urma multe alte descoperiri în anii ce urmează.” susține Camille Desenclos.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.