Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Panică pe piața lemnului din România!" (Prolemn)

foc-cu-lemne-pexels-caio-59598.jpg

Foc cu lemne in soba
Sursa imaginii: 
Pexels / Caio

Președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, Cătălin-Constantin Tobescu a explicat că Romsilva a scos la licitație lemnul pentru anul 2023. Dar a scos în piață un volum cu 20% mai puțin decât anul trecut și la prețul de 514 lei metrul cub. Se vor adăuga apoi costurile transportului, prelucrării în funcție de profilul jucătorilor de pe piața de profil. Cătălin-Constantin Tobescu a explicat că plafonarea prețului la lemn la 400 de lei se aplică numai firmelor care sunt ultima verigă în fața cumpărătorului. La retail.

Care este situaţia pe piața lemnului în luna decembrie. RFI România i-a adresat această întrebare președintelui Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, Cătălin-Constantin Tobescu

Deficitul foarte mare de resurse de lemn din piață a creat panică între cumpărători și a dus la prețuri foarte mari în piață atât pentru lemnul de foc cât și pentru industrie. Și pe acest fond avem cauzele care au condus la acest deficit și care continuă să acționeze în continuare. Romsilva a scos în piață un volum cu 20 % mai mic decât anul trecut. De asemenea, a doua cauză este un proiect de ordonanță de urgență care prevede revizuirea evaluării de mediu pentru planurile de amenajare a pădurilor care ar putea să creeze un blocaj foarte mare anul viitor.

Prima cauză o constituie faptul că Romsilva a scos la licitație pentru anul viitor mai puțin lemn. Vorbim practic de lemnul pentru tot anul 2023.

Sigur că da. Lemnul care este vândut pentru a fi exploatat de către operatorii economici din sectorul de exploatare a lemnului. Se licitează de fiecare dată în decembrie pentru anul viitor. Volumul oferit în piață de către Romsilva a fost cu 20 % mai mic decât de obicei și prețurile de pornire mai mari decât decât anul trecut. Pe aceste expectații de volum mai mic în piață amplificate și de ordonanța de urgență promovată de Ministerul Mediului care ar putea conduce la blocarea aplicării amenajamentelor silvice pe 50 -70 % din fondul forestier. Deci pe aceste expectații de volum redus în piață s-au oferit la licitații prețuri care sunt practic triple față de prețurile care existau în piață doar cu doi ani în urmă. S-a ajuns la prețuri de 514 lei pe metru cub oferite la licitații. Și, bineînțeles dacă lemnul pleacă de la prețuri de 514 lei pe metru cub și dacă se adaugă cheltuielile de exploatare, de transport nu pot să ajungă decât la prețuri foarte, foarte mari în continuare pentru pentru lemn. Este o situație care este agravată prin măsuri administrative. Și prin neînțelegerea mecanismelor care ține în echilibru piața lemnului.

Vorbim despre acel blocaj generat de executiv. Practic ce se va întâmpla?

Acest proiect de ordonanță de urgență la care facem referire prevede revizuirea evaluării de mediu pentru amenajamentele silvice pentru 50 și 70 % din pădurile României. O revizuire retroactivă pentru aceste planuri care sunt în vigoare, sunt elaborate unele de doi, trei, cinci, șapte ani de zile. Deci este o situație zicem noi absurdă. Pentru că ministerul a mai încercat o dată să reglementeze o revizuire retroactivă a acestor amenajamente care a fost anulată de către instanțele de judecată din România. Acum, ministerul vrea să preia prevederile acestor ordine într-o ordonanță de urgență astfel încât practic devine inatacabilă. Și sectorul ar fi blocat dacă această ordonanță va fi promovată de către de către Executiv. Efectele ar fi devastatoare în sensul de reducere în continuare a volumului de masă lemnoasă oferit în piață. Și bineînțeles un volum mic în piață cu o cerere în continuare ridicată de lemn de foc și de lemn pentru industrie nu înseamnă decât decât o situație de criză.

Cât de dificile și de greoaie sunt aceste proceduri de evaluare de mediu a pădurilor stabilite în proiectul ordonanței de urgență?

Ca să înțeleagă ascultătorii dumneavoastră. Probabil că toată lumea este în cunoștință de cauză despre situațiile în care autostrăzi au așteptat un an sau doi ani de zile și lucrările au fost blocate pentru a se face aceste evaluări de mediu. Pentru că acolo s-a spus că existau un gândăcel cum este dau un exemplu un fel de cosaș sau rădașcă. Gândaci care sunt foarte comuni în pădurile României dar pentru că sunt considerate specii protejate procedura de evaluare de mediu a durat unul sau doi ani de zile pentru autostrada. Amenajamentele silvice sunt băgate pe aceleași proceduri de evaluare de mediu ca pentru o autostradă. Din cauza asta procedurile în loc să dureze o lună de zile simplificat sau două luni de zile cum durează în Vest pentru astfel de studii la noi ar dura doi ani de zile. Exact cum s-au blocat autostrăzi pentru evaluare de mediu așa se blochează și amenajamentele silvice.

Nu se va mai tăia nimic în zonele respective?

Se vor face lucrări numai ca excepții derogatoriu. Adică pur și simplu amenajamentele sunt suspendate, nu se mai aplică. Doar ca excepție se fac lucrări foarte limitate ceea ce înseamnă, bineînțeles, volume de lemn mult mai mici în piață decât ar trebui să existe. Deci dacă asta se va întâmpla pe 50 și 70 % din pădurile României blocajul va fi la o scară care este greu de anticipat.