Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Nu merită sănătatea românilor măcar 1 leu/zi?" (interviu)

medic_.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Semnal de alarmă tras de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie cu privire la subfinanţarea cabinetelor de Medicina Familiei. Tarifele decontate sunt practic jumătate din valoarea celor reale, iar tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanenţă nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani. "Doar 50 de bani pe zi alocă România pentru sănătatea cetăţenilor, la un buget actual de doar 3,6 miliarde de lei alocat anual finanţării asistenţei medicale primare", spune la RFI, medicul Raluca Zoițanu, președinta Federației. 

Cele peste 9000 de cabinete de medicina familiei și peste 200 de centre de permanență din asistența medicală primară din România asigură servicii medicale esențiale, preventive și curative, pentru pacienții din mediul urban și rural cu doar 50 de bani pe zi, alocați de Guvern și Parlament pentru fiecare român. Bugetul necesar pentru rețeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual, aproape dublu comparat cu bugetul alocat în anul 2022, de doar 3,6 miliarde de lei, spune medicul Raluca Zoițanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. 

"Nu merită sănătatea cetățenilor români măcar 1 leu/zi?

A fost și este recunoscut de autoritățile române faptul că medicina de familie este grav subfinanțată, tarifele decontate fiind practic jumătate din valoarea celor reale. De asemenea, tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanență nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani. Problemele nu pot fi rezolvate pe parcursul anului doar prin discuții la nivelul ministerelor și CNAS, în absența prevederilor bugetare necesare, decise în aceste săptămâni de Guvern și aprobate de Parlament. Creșterea calității serviciilor medicale nu este posibilă fără investiții în infrastructura cabinetelor de medicina familiei, în pregătirea personalului medical și auxiliar, în pregătirea și atragerea viitorilor medici de familie.

Activitatea cabinetelor de medicina familiei nu mai este posibilă fără alocarea celor 7 miliarde de lei anual pentru asistența medicală primară.

Pacienții români merită să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate în asistența medicală primară. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat astăzi Guvernului și Parlamentului alocarea celor 7 miliarde de lei în bugetul pentru anul 2023, care urmează să fie aprobat în luna decembrie.", transmite Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

 
Dr. Raluca Zoițanu, președinta Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, intervievată de Mirela Dădăcuș