Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Gino Dumitra: Vaccinul anti-COVID bivalent, doar pentru cei care au schema primară de vaccinare

vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/RO Vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării, a anunţat directorul OMS, Tedros Ghebreyesus.  Cu toate acestea, el a avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că „încă nu am ajuns aici”, iar „lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă”. Omicron are peste 500 de subvariante și este încă foarte contagios, transmite organizația. 

 

În Franța a început să crească numărul de infectări cu SARS- CoV-2, spune la RFI, medicul de familie Gino Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Care este situația în România?

"Suntem în trendul european în ceea ce privește numărul de infectări cu SARS-CoV-2. În unele țări, precum Franța, a început să crească numărul de cazuri din nou. Asta ne demonstrează, încă o dată, care sunt limitele imunității colective obținute prin îmbolnăvire și, la ales, această provocare pe care o aduce apariția unor noi variante circulante care au capacitatea de a evada, de a trece peste protecția obținută din infectare sau prin vaccinare", spune la RFI, medicul Gindrovel Dumitra. 

Potrivit acestuia, protecția oferită prin îmbolnăvire și/sau prin vaccinare durează până la 6 luni, perioadă în care putem fi siguri că transmisia este încetinită, însă este clar că formele care sunt acum sunt forme ușoare, care nu mai aglomerează secțiile de ATI.

Cine ar trebui să se vaccineze cu serul anti-COVID bivalent? " Doar persoanele care au primit schema de vaccinare primară, care au primit primele două doze plus unul sau două rapeluri", spune medicul Gindrovel Dumitra. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

 

 
Medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, intervievat de Mirela Dădăcuș