Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rapperul Kanye West în conflict cu Twitter și Parler după mai multe declarații antisemite

kanye_west.jpg

Kanye West la Wahington, 11 octombrie 2018
Sursa imaginii: 
© Kevin Lamarque, Reuters via France24

Rapperul Kanye West a fost suspendat de pe Twitter pentru „incitare la violență” și pentru multiplele sale remarci antisemite. Cu o zi înainte, rețeaua de socializare Parler anunțase că pune capăt acordului de preluare de către rapper. După mai multe comentarii considerate rasiste, inclusiv  unul în care își declara admirația pentru Hitler, cântărețul a devenit persona non grata în lumea afacerilor, scrie France24.

Twitter a suspendat vineri, 2 decembrie, contul rapperului american Kanye West pentru „incitare la violență”, după publicarea unei imagini reprezentând o svastică împletită cu o stea a lui David precum și a unor remarci admirative la adresa lui Hitler. „Contul său a fost suspendat pentru incitare la violență”, a spus șeful Twitter, Elon Musk, ca răspuns la postarea rapperului.

Proprietar și șef al platformei din octombrie, Elon Musk a încurajat, până acum, libertatea absolută de exprimare.

În timpul unei apariții la emisiunea „Infowars”, găzduită de prezentatorul Alex Jones, rapperul american, care își spune acum Ye și care purta o cagulă neagră care îi acoperea toată fața, s-a lansat, joi, într-o tiradă despre păcat, pornografie și diavol. „Îl iubesc pe Hitler”, a declarat acesta de mai multe ori, declanșând un val de reacții negative pe rețelele de socializare.

„Cine ești tu, ca să judeci”?

Câteva ore mai târziu, șeful Twitter i-a anunțat suspendarea de pe rețeaua de socializare, în urma unui schimb de replici, pe care rapper-ul l-a făcut apoi public. „Îmi pare rău, dar ai mers prea departe, asta nu e dragoste”, a scris șeful Twitter într-un mesaj privat. West a răspuns, provocându-l pe Elon Musk: „Cine ești tu, ca să judeci”?

Rapperul a postat și o fotografie cu Elon Musk, ud și fără cămașă, cu mesajul: „Să ne amintim mereu, acesta e ultimul meu tweet”.

Chiar înainte de a fi suspendat, mai multe branduri au renunțat la colaborările cu Kanye West în ultimele săptămâni, în special producătorul de echipamente sportive Adidas, lanțul de prêt-à-porter Gap și casa de modă Balenciaga. Compania-mamă a rețelei Parler, Parliament Technologies, a anunțat, la rândul său, că renunță la înțelegerea făcută cu rapperul. O decizie „luată la jumătatea lunii noiembrie”, a asigurat compania aflată la conducerea acestei rețele de socializare, foarte populară în rândul ultra-conservatorilor.

Kanye West își exprimase inițial dorința de a cumpăra rețeaua Parler.

"Îi iubesc pe naziști"

În cadrul emisiunii „Infowars” de joia trecută, rapperul în vârstă de 45 de ani, care spune că suferă de tulburare bipolară și a sugerat recent că ar putea candida pentru funcția de președinte al Statelor Unite în 2024, a continuat să își arate aprecierea pentru Hitler. „Consider că Hitler a făcut multe lucruri bune”, a spus el. "Tipul ăsta a inventat autostrăzile, a inventat microfonul pe care îl folosesc ca muzician. Însă nu se poate afirma public că acest om a făcut și lucruri bune și m-am săturat de asta." „M-am săturat de etichete, fiecare ființă umană a contribuit cu ceva de valoare, în special Hitler”, a mai adăugat el, stârnind râsul gazdei sale, conspiraționistul de extremă dreapta Alex Jones.

„Naziștii erau niște bandiți și făceau lucruri foarte rele”, a încercat să-l corecteze domnul Jones, recent obligat să plătească aproape un miliard de dolari pentru că a negat faptul că un asasinat a avut loc într-o școală. „Dar au făcut și lucruri bune”, a replicat rapperul. „Trebuie să încetăm să mai insultăm naziștii tot timpul. (...) Îi iubesc pe naziști”.

În ultimele săptămâni, mai mulți membri ai fostului său anturaj profesional informaseră presa americană despre fascinația lui Kanye West pentru Hitler. Coaliția Republicană Evreiască, apropiată de Partidul Republican, a organizat recent o întâlnire cu mai mulți republicani în Las Vegas, în care Kanye West a fost etichetat drept un „bigot infam și respingător care a vizat comunitatea evreiască cu amenințări și defăimări demne de naziști”. „Conservatorii care au făcut greșeala de a-l tolera pe Kanye West trebuie să admită că este un paria”, a transmis organizația.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24