Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Ajutoarele sociale nu ajută. Însă munca, da !” (Bogdan Tănasă, Casa Share)

centru_educatie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Bogdan Tanasa

Școală pentru copii, locuri de muncă pentru părinți! Nu este un slogan electoral ci este ceea ce a reușit Bogdan Tănasă de la Casa Share la Iași.

Centrul Educațional din județul Iași- proiect Casa Share- și-a deschis recent porțile. Și acum lista de așteptare e lungă. Copiii ies de la școală, vin la centru și primesc o masă caldă, apoi își fac temele cu profesori și voluntari. Bogdan Tănasă spune că lunar masa copiilor ajunge la 13.000 de lei iar salariile profesorilor la 17.000 de lei. Dar adauga fondatorul Casa Share „odată înhămat la căruță trebuie să duci căruța mai departe". Următoarele proiecte? Solar, brutărie și hală frigorifică. Adică locuri de muncă.

Cum caracterizează sistemul ajutoarelor sociale din România? RFI România i-a adresat această întrebare lui Bogdan Tănasă de la Casa Share :

Vă referiți la acele ajutoare sociale venite din partea statului? Da? Ele există în toată Europa. Cel puțin unde am fost eu în Anglia. Existau și ele acolo dar nivelul de trai acolo și bugetul țării, respectiv a guvernului, era altul. Nu ca la noi. Bineînțeles și la noi este acest ajutor social dar el trebuie redirecționat către cei care chiar trebuie să fie ajutați. Nu către toată lumea.

Ați scris pe pagina dumneavoastră de pe rețeaua de socializare că ajutoarele sociale nu ajută! Însă munca da! De ce?

Așa este! Trag un semnal de alarmă să spunem. Trebuie să știm pe cine ajutăm și cui acordăm acest ajutor social. Zecile mele de cazuri pe care le-am ajutat le trecem printr-un filtru să spunem așa. Mergem la fața locului, vedem pe cine ajutăm. Dacă acea familie încearcă să facă ceva mai bun pentru ei și în primul rând, pentru copii. Sau există varianta în care ei pot sta pe prispă bine mersi, să scuipe semințe și se uită la noi cum muncim!

Centrul educațional și pentru meserii a devenit realitate. Câți copii învață aici?

Așa este. Am început acum aproape doi ani și am săpat o groapă. Am crezut în ideea mea și în visul meu! Nu am avut niciun ban când am săpat acea groapă. Chiar soția îmi spunea: Ce vrei să faci acolo ? O piscină naturală cu nămol? Dar uite că până la urmă funcționează iar în momentul de față 80 de copii pe care îi hrănim, îi educăm și îi învățăm o meserie.

Casa Share schimbă vieți

Ați selectat 80. Dar bănuiesc că solicitările au fost mult mai multe?

Așa este! Norocul nostru că am avut câteva bănci în plus și am suplimentat până la 80. Dar lista este lungă. Sunt foarte mulți copii. Avem o listă cu cei de la Casa Share. Și avem o altă listă cu cei din sat de aici, din comună. Care tot așa de vin vin din familii defavorizate și care încearcă să își educe copiii. Că erau așa sceptici la început. Abia acum când văzut că colegii lor și-au crescut mediile, că pot sta într-un mediu foarte, foarte plăcut și prietenos lista s-a lungit. S-a lungit foarte, foarte mult.

Practic copiii când ies de la școală merg la centru unde primesc o masă caldă!

Așa este, da. Prima oară asta fac! Ne calcă pragul și cea mai importantă parte a zilei pentru ei și pentru bunăstarea lor este acea masă, supă caldă pe care o apreciază enorm de mult. Am avut un exemplu în vacanță acum. Le-am spus la profesori să îi cheme pe copii să mai lucreze în vacanță, să facă diferite lucruri. Când am revenit cu toții! De ce nu ați încerca să vă vedeți? Păi, nu prea au avut copiii masă caldă și nu prea au venit! Trebuia să ne spuneți că făceam rost de bani și pentru vacanță.

Asta este o mare povară pentru mine acum. Să asigur masa pentru 80 de copii zilnic și să-i plătesc pe acești profesori. Avem profesori pe care îi plătim aici. Voluntarii nu pot veni zi de zi. Voluntarii vin când își programează o zi. E greu să lucrezi cu voluntari. Noi aici încercăm chiar să schimbăm viața acestor copii. Pentru că Casa Share schimbă vieți. Asta scrie pe peste tot.

Bogdan Tănasă nu se oprește aici. Hală de depozitare cu cameră frigorifică, solar cu legume și fructe și pe viitor o brutărie?

Așa este! Deja am dat drumul la proiect. Fundația a fost făcută. Săptămâna viitoare montăm scheletul betalic. Între Crăciun și Anul nou acoperim hala cu panourile. Iar anul viitor, cu ajutorul Dumnezeu, sper să găsim finanțare, să dăm drumul la solarii.Aceste mămici trebuie să vină să aducă copilul la școală la ora 08:00. La ora 12:00 ies din școală, vin aici la noi, la la after school și îi îngrijim, educăm și îi învățăm o meserie. Iar mama vine și muncește la acele solarii până la ora 16,30 . Iar când termină serviciul pentru care o să fie plătiteo să vină să-și ia copilul se ducă acasă. Cu el gata educat. Cine nu ar vrea un astfel de sistem?

Soția mea, toată lumea ar vrea. Să existe așa ceva, să ne ducem copii undeva într-un mediu Ok, și noi trebuie să mergem la muncă. E ceva ideal în care eu am crezut foarte mult. Acest plan a fost de la început așa. Să integrăm și copii și părinți. Încercăm să schimbăm odată și odată de jos sistemul ăsta în care ei trebuie ajutați și împins de la spate. Să le arătăm că există și altceva decât aceste ajutoare sociale.