Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania. Cine sunt bucătarii gemeni care au câștigat o a treia stea Michelin

Gemeni bucătari spanioli, Javier și Sergio Torres, pozând după ce restaurantul lor a câștigat a treia stea Michelin.

Gemeni bucătari spanioli, Javier și Sergio Torres, pozând după ce restaurantul lor a câștigat a treia stea Michelin.
Sursa imaginii: 
Josep Lago/AFP via France 24

Când aveau doar opt ani, gemenii spanioli Sergio și Javier Torres și-au stabilit un scop: să devină bucătari, printre cei mai buni în domeniul lor, potrivit AFP, citată de FRANCE24.

Pentru a realiza acest lucru, s-au împărțit strategic pentru a se instrui în diferite bucătării apreciate din întreaga lume, au publicat cărți despre gătit și au prezentat o emisiune TV populară.

Planul lor a funcționat.

La peste patru decenii după ce și-au surprins familia spunând că vor să fie bucătari, restaurantul lui Sergio și Javier din Barcelona, „Cocina Hermanos Torres”, a primit, luna trecută, o a treia stea Michelin.

„Am conceput un plan, care cred că a fost un plan perfect”, a spus Javier, în vârstă de 51 de ani, zâmbind. Restaurantul gemenilor este unul dintre cele doar treisprezece, în Spania și Portugalia, restaurante cu trei stele în prestigiosul ghid francez.

„Când am plecat din Barcelona, credeam că Sergio va merge pe un drum, eu pe un altul, iar drumurile noastre nu se vor reîntâlni înainte ca noi să fim pregătiți”, a adăugat acesta.

Călătoria i-a purtat pe gemeni, crescuți într-un cartier muncitoresc din Barcelona, la diferite restaurante de elită din Spania, Elveția și Franța.

Înainte de a se muta la Paris, unde a lucrat cu cel mai bun bucătar francez, Alain Ducasse, Sergio a petrecut doi ani la premiatul Le Jardin de Sens din Montpellier, care este, de asemenea, condus de gemeni, frații Jacques și Laurent Pourcel.


Bucătarii gemeni spanioli, Javier (dreapta) și Sergio Torres (stânga) gătind în restaurantul lor „Cocina Hermanos Torres”.
Sursa imaginii: 
Josep Lago/AFP via France 24

„Deși eram separați, lunar ne întâneam la câte vreun restaurant, mâncam bine, cheltuiam puținii bani pe care îi aveam și stabileam următorii pași ai strategiei noastre”, a spus Sergio, așezat lângă fratele său.

Influența bunicii

Fiecare frate și-a ales o specializare diferită: unul a învățat să prepare carne și legume, celălalt, pește și pâine, a spus Sergio.

Cei doi spun că pasiunea pentru gătit e moștenită de la bunica lor.

Ea a făcut parte dintr-un val de oameni care s-au mutat din regiunea de sud a Andaluziei în Catalonia, mai industrializată, în nord-est, în căutarea unei vieți mai bune în urma devastatorului război civil din Spania dintre 1936-1939.

„Bunica noastră a avut grijă de noi și, din moment ce stătea toată ziua în bucătărie, am crescut, literalmente, într-o bucătărie”, a spus Sergio.

După ce au câștigat două stele Michelin cu proiectul lor anterior, „Dos Cielos”, și au devenit cunoscuți în urma participării lor la o emisiune de gătit, cei doi au decis să deschidă „Cocina Hermanos Torres”, în 2018.

Gemenii au vizitat aproximativv două sute de locații, înainte de a se instala într-o clădire industrială din apropierea celebrului stadion de fotbal Camp Nou, din Barcelona.

Au investit aproape trei milioane de euro pentru a-l transforma în restaurant, care poate găzdui un maximum de 50 de persoane, fără perete care să despartă clienții de cele trei posturi de lucru la care personalul pregătește mâncarea.

„Am vrut să imităm ceea ce am trăit în copilăria noastră, o bucătărie și o masă și toată lumea din jurul mesei”, a spus Javier.

„Un drum greu”

Meniul de degustare costă 255 de euro, plus încă 160 de euro dacă este asortat cu vin, un preț piperat pentru o țară în care salariul minim lunar este în jur de o mie de euro.La „Cocina Hermanos Torres”, meniul de degustare costă 255 de euro.
Sursa imaginii: 
Josep Lago/AFP via France 24

Lăudat pentru bucătăria sa creativă și jucăușă, printre felurile de mâncare servite se numără calamar afumat cu fiertură de pasăre și supă de ceapă cu parmezan și trufe.

„Veți degusta arome pe care nu le-ați mai simțit până acum, pentru că veți descoperi o bucătărie în care vă va plăcea ceea ce de obicei nu vă place”, a spus Sergio.

Într-o vizită recentă, la ora prânzului, cei 50 de membri ai personalului, mulți dintre ei tineri, sunt ocupați cu definitivarea detaliilor, înainte de sosirea clienților.

„Astăzi, se pare, bucătarul este ca un «superstar». Este un drum foarte greu, foarte greu, de parcurs, cu program lung și este foarte greu să reușești să ajungi cineva în acest domeniu. Este nevoie de o perseverență extraordinară”, a spus Sergio.

„Trebuie să riști, să dai tot din tine, pentru că, dacă nu o faci, nu trăiești”, a adăugat, zâmbind.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.