Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opera din Paris ajută tinerele talente din Guyana Franceză

Un atelier de balet organizat în cadrul proiectului „Opéra en Guyane”.

Un atelier de balet organizat în cadrul proiectului „Opéra en Guyane”.
Sursa imaginii: 
Frédéric Stucin/OnP via RFI

Opera din Paris, aflată în căutarea unui nou public și de noi talente, lansează în Guyana Franceză un program de mobilizare care se va desfășura pe o perioadă de trei ani, menit să ofere persoanelor care locuiesc în departamentele de peste mări ale Franței posbilitatea de a urma cariere în domeniul operei și al baletului.

„Distanța geografică nu ar trebui să reprezinte un obstacol în calea participării la spectacole sau a visului de a deveni dansator, cântăreț de operă sau muzician”, precizează Alexander Neef, directorul Operei din Paris, companie găzduită de vechea clădire a Palatului Garnier din Paris.

Proiectul lansat la sfârșitul lunii noiembrie, „L'Opéra en Guyane” (Opera în Guyana) își propune să creeze o punte între Paris și Guyana Franceză, care se află pe coasta Americii de Sud, la o distanță de aproximativ 7.000 de km peste Atlantic față de Franța.

În următorii trei ani, Opera din Paris va organiza în cadrul acestui proiect spectacole și ateliere de lucru în Guyana Franceză, în speranța de a ajunge în atenția unui public mai larg și de a recruta noi talente.

Guyana Franceză are o cultură bogată, în care domină o îndelungată tradiție a dansului, precizează Myriam Mazouzi, director al Academiei Operei din Paris și profesoară de balet, operă și scenografie.

În domeniul baletului și operei „nu există nicio companie de operă și nici prea multe turnee sau concerte de operă ori spectacole de balet clasic”, a declarat Myriam Mazouzi pentru RFI.

Așadar, Opera din Paris, cea mai faimoasă operă din Franța, își va duce artiștii pe scenele și în școlile din Guyana Franceză, adaugă Myriam Mazouzi.

„Totul face parte din dorința de a ne aduce laolaltă eforturile, patrimoniul, istoria, tinerele talente și publicul din Guyana Franceză.”

 

Încurajarea tinerelor talente

Proiectul a început în ultima săptămână din luna noiembrie, debutând cu spectacole susținute de membrii companiei de balet a Operei din Paris, printre care și o repetiție generală specială la care au fost invitați să participle copiii de la școlile locale.

„E prima dată când dansez alături de niște oameni atât de bine-dispuși”, a mărturisit dansatoarea Marion Gautier de Charnacé la Radio France.

Principalul obiectiv al proiectului este acela de a oferi pregătire profesională acelora care își doresc o carieră în domeniul culturii.

Deși Guyana Franceză este unul dintre cele două departamente de peste mări ale Franței unde există un conservator la care se predau cursuri de muzică, dans și teatru, oportunitățile pe care le au studenții după ce își termină pregătirea sunt limitate.

„În Guyana totul merge bine, tinerii intră la conservator, și apoi... ce le rămâne de făcut? Ei bine, pleacă în altă parte”, precizează Michaelle Ngo Yam Ngan, directoarea conservatorului.

„Ai posibilitatea de a-ți practica meseria în mod profesionist doar dacă pleci în marile orașe, de cele mai multe ori în orașele din America, Cuba, Brazilia...”

Prin urmare, Franța nu se poate bucura de tinerele talente din Guyana. „Așadar, adevărata provocare constă în compensarea distanței dintre cele două și recrearea legăturilor cu școlile franceze (din țară) care să le permită tinerilor accesul la o formare profesională și artistică temeinică”, a explicat Myriam Mazouzi pentru RFI.

Pe lângă atelierele de balet, dans contemporan, hip-hop și canto, adaugă Myriam Mazouzi, Opera din Paris va introduce, totodată, și un program de pregătire pentru dezvoltarea aptitudinilor de producție, cum ar fi în domeniul machiajului și al scenografiei.

„Acest program se adresează tinerilor adulți care lucrează în domenii despre care s-ar putea crede că nu au nicio legătură cu opera. În realitate, oferim pregătire pentru mecanici, tâmplari, decoratori, make-up artiști, etc. ...”

 

Diversificarea culturii

Opera din Paris ar putea avea multe de câștigat de pe urma recrutării unui număr așa mai mare de persoane talentate.


Un atelier de dans pentru copii și tineri din Guyana Franceză, organizat în cadrul proiectului „Opéra in Guyane”.
Sursa imaginii: 
Frédéric Stucin/OnP via RFI

Inițiativa din Guyana „ne va permite să aducem mai multă diversitate în cadrul companiei”, speră dansatoarea Marion Gautier de Charnacé.

Această inițiativă a luat naștere în contextul presiunilor tot mai mari de a combate discriminarea rasială prezentă de secole întregi în rândul populației, de regulă, albă și privilegiată din lumea operei și a baletului.

„Mulți cred că trebuie să fii alb ca să te poți alătura trupei de la Opera din Paris”, a declarat pentru RFI dansatorul Guillaume Diop. El se numără printre cei cinci dansatori de culoare, dintre cei 146 din baletul Operei, care au publicat în august 2020 un manifest în care condamnă rasismul instituțional din cadrul companiei, care are o vechime de 350 de ani.

Ulterior, Opera din Paris a solicitat unor experți independenți să întocmească un raport, în urma căruia s-a constatat că instituția nu reflecta „deloc imaginea societății franceze contemporane”.

Experții au sugerat anumite măsuri, printre care includerea în spectacole a mai multor artiști de culoare care să reprezinte pentru noua generație de tinere talente din Franța modele demne de urmat.

Compania a promis că va face eforturi pentru a-și diversifica personalul atât pe scenă, cât și în afara ei, și că va lua și alte măsuri, cum ar fi interzicerea în spectacole a utilizării tehnicii de blackface (tehnică de machiaj folosită cu precădere în teatru și film pentru a caricaturiza înfățișarea unei persoane de culoare) și instruirea tehnicienilor pentru a lumina mai bine pe scenă pielea artiștilor de culoare.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.