Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect | Coplată în spitalele publice, pentru cei care își aleg medicul. Ce spun pacienții și medicii

doctor.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Coplata unor servicii medicale stârnește discuții în spațiul public. Pacienții care își doresc să fie consultați sau tratați de un anumit medic, la stat, ar putea plăti o taxă, numită coplată. Asta prevede proiectul Strategiei Naționale de Sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. 

Cum au primit pacienții această veste? Răspunde la RFI,  Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 "Ar crea noi dezechilibre în sistem. Și așa accesul pacienţilor la servicii medicale se face foarte greu. Mă opun acestei coplăți, chiar dacă este un exemplu de bună practică din Franța"

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din RomâniaDincolo de discriminarea pacienților, România nu are condiții în unitățile sanitare pentru acordarea de consultații peste program și nici medici specialiști suficienți, explică la RFI Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România"Coplata ar aduce beneficii pentru toată lumea, însă din punctul medu de vedere nu se poate implementa", a declarat pentru RFI președintele Colegiului Medicilor din România, prof.Daniel Coriu.

Prof. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

"Implementarea unui mecanism de coplată ar fi dificilă în sistemul medical românesc, chiar dacă ar aduce beneficii pentru toată lumea. Vor interveni tot felul de discuții, despre transparență, dreptul la actul medical si egalitate"Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, mecanismul coplăţii poate fi aplicat şi pacienţilor care vor să-şi programeze operaţii chirurgicale în alt judeţ decât cel de reşedinţă și dacă preferă alt medic decât cel din regiunea în care locuiesc.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, referindu-se la ”posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar”, prevăzută în Strategia naţională de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică, că nu este vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor, afimând că este vorba despre o opţiune ca medicii de la spitalul să stat să lucreze peste program în regim privat, în cazul în care există solicitări pentru anumiţi medici.

“Aş vrea în primul rând să avem o informare corectă legată de acest subiect. Acest subiect a fost lansat ieri, după ce Ministerul Sănătăţii a afişat pe site şi a lansat în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României pentru perioada 2022 - 2030. Acest proiect reprezintă o condiţionalitate legată de acordarea de fonduri europene nerambursabile pentru România şi el a fost realizat integral de experţi, care sunt experţi independenţi din afara Ministerului Sănătăţii, dar angajaţi pentru ca să facă această strategie. Din păcate, cei care au dat publicităţii această ştire au citit doar nota de fundamentare, nu au citit şi planul strategic care este ataşat. Există trei documente: nota de fundamentare, strategia naţională de sănătate şi planul strategic cu activităţi şi un interval de timp în care aceste activităţi trebuie implementate. (…) În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăţi reglementate legal şi suportată de beneficiar, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programate”, a transmis ministrul Sănătăţii.  Potrivit acestuia, "nu este vorba de nicio taxă suplimentară".

"Este o minciună. Nu e vorba de nciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot - să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. Este vorba despre o opţiune. În momentul de faţă această opţiune este doar în zona unităţilor private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unităţi sanitare, în 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă vor să lucreze peste program să o facă în regim privat, dacă există solicitări pentru anumiţi medici dincolo de program. E vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital şi cu o altă sumă este retribuit pentru activitatea suplimentară”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.