Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Harry & Meghan" – un documentar sau o declarație de război?

harry_monarhie_uk.jpg

Prințul Harry și soția sa Meghan la Londra, 14 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Danny Lawson / POOL/AFP via France24

Casa regală britanică așteaptă cu încordare lansarea, prevăzută pentru joi, 8 decembrie a.c. a serialului documentar dedicat prințului Harry și soției sale Meghan. Secvențele difuzate în avanpremieră au reaprins deja tensiunile dintre „Ducesa și Ducele de Sussex” și restul familiei regale britanice, scrie AFP.

"Nimeni nu știe toată povestea. Doar noi o știm", declară dramatic Harry, în trailerul lansat luni de Netflix, care anunță apariția pe 8 decembrie a primelor trei episoade din serialul intitulat "Harry & Meghan". Celelalte trei episoade vor fi lansate pe 15 decembrie.

Serialul urmărește evenimentele din cele trei luni de după moartea Elisabetei a II-a și va redeschide, fără îndoială, rănile conflictelor dintre Ducesa și Ducele de Sussex și familia regală, pe care Harry și Meghan au părăsit-o în 2020, invocând hărțuirea la care i-au supus tabloidele britanice.

Căsătoria din 2018 dintre fiul cel mai mic al regelui Charles al III-lea și actrița americană mulatră a fost văzută drept ceva nou pentru o monarhie învechită. „Dar apoi totul s-a schimbat”, descrie cuplul în trailer.

Harry vorbește despre o „ierarhie în familie”. O avocată apropiată cuplului, Jenny Afia, vorbește despre „un război împotriva lui Meghan, pentru a răspunde ordinelor altor persoane”. „Este vorba despre ură și rasism”, insistă un alt apropiat.

Harry, în vârstă de 38 de ani, acuză că au avut loc „scurgeri de informații” și alte povești în presă și regretă pentru „durerea și suferința femeilor care se căsătoresc în cadrul instituției”, în timp ce imaginile o arată pe fundal pe mama sa, Diana, ucisă într-un accident de mașină în 1997.

„Am fost îngrozit, nu am vrut ca istoria să se repete”, adaugă el.

Contactat de AFP, Palatul Buckingham a refuzat să ofere o replică, dar potrivit unor surse citate în acest weekend de tabloidul The Daily Mail, Charles și Regina Camilla  „s-au cam săturat” de aceste atacuri continue.

Dezvăluirile documentarului ar putea fi „mai mari decât se așteaptă familia regală”. „Vor fi informații incredibile”, a declarat o sursă de la Netflix pentru ziarul The Mirror.

În prezent stabiliți în California, Harry și Meghan au acordat un interviu șocant pentru televiziunea americană în 2021, acuzându-l de rasism pe un membru al familiei regale care ar fi deschis o discuție despre culoarea pielii fiului lor Archie, înainte de naștere. Însă familia regală „nu este absolut rasistă”, a spus în apărarea sa, Prințul William, acum moștenitor al Coroanei.

De atunci a avut loc o ruptură între cele două cupluri princiare. Cei porecliți cândva „cei patru fantastici” au făcut un efort după moartea Elisabetei a II-a și s-au afișat public la Windsor, dar fără să-și vorbească între ei.

 

Articolul publicat de France24 integral aici

Traducere de Eremia Iulia Maria