Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei clopote fabricate în Franța - o speranță pentru mănăstirea Notre-Dame de L'Heure din Irak

clopote.jpg

Doamna Audrey Azoulay, director general UNESCO curăță cu peria unul din clopotele abia scoase din matriță, la topitoria Cornille Havard, Villedieu-les-Poêles, Franța, 5 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Lou BENOIST / AFP via France24

Gavril, Mihail și Rafael sunt numele cu care au fost botezate cele trei clopote fabricate recent în turnătoria din Villedieu-les-Poêles (departamentul Manche – Franța). Ele vor fi duse în Irak, pentru a fi instalate la mănăstirea Notre Dame de l'Heure din Mossul, parțial distrusă de Statul Islamic, scrie AFP.

Sunetul grav al unuia dintre cele trei clopote, deja curățat și acordat, s-a auzit pentru prima dată luni, în cadrul unui eveniment la care au luat parte și ambasadorul Irakului în Franța, Wadee al-Batti, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay și dominicanul Nicolas Tixier.

Delegația a participat la operația de „decapare” (înlăturarea matriței exterioare, n. red.) și curățare cu peria a clopotelor aflate încă în matriță, înainte să fie transportate cu avionul către Mosul, în nordul Irakului.

„Ca și creștin al orașului Mosul, am multe amintiri despre această clopotniță, încă din copilărie, pe vremea în care mergeam la școală”, a declarat domnul al-Batti, ambasador UNESCO.

A bate din nou clopotele la Mosul înseamnă pentru el „o victorie, aceea de a fi uniți împotriva terorismului și violenței”.

Prima școală de fete din Irak, dar și prima școală de profesori, mănăstirea Notre-Dame de L'Heure (al Saa-a în arabă) a fost construită de călugări dominicani la mijlocul secolului al XIX-lea, după planurile unui arhitect francez. Campanila bisericii (clopotele și ceasurile) a fost plătită din fondurile personale ale împărătesei Eugénie.

Mănăstirea a fost aproape total distrusă în 2017 de adepții Staului Islamic, înainte de a fi alungați din oraș de armata irakiană.

UNESCO finanțează reconstrucția vechiului oraș Mosul, după distrugerea acestuia în timpul luptei împotriva Statului Islamic, în cadrul unui proiect de peste 100 de milioane de euro.

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay a văzut în acest proiect „un sprijin pentru societatea din Mosul, prin diversitatea sa culturală, religioasă și de cunoaștere, unde nu este vorba numai despre reconstruirea fizică, ci și cea spirituală”.

„Pe înțelesul tuturor credințelor”

Părintele Nicolas, îmbrăcat doar într-o tunică albă în ciuda frigului din turnătoria Cornille Havard, consideră că „aceste clopote aduc speranță, nu numai pentru comunitatea creștină”. „Am fost recent la Mosul și un polițist musulman m-a întrebat când vor ajunge clopotele”.

Aceste trei clopote din bronz, care cântăresc de la 110 la 270 kg (fa, mi, sol) au fost turnate în noiembrie într-un aliaj special compus din 78% cupru și 22% staniu.

Montarea și întreținerea vor fi efectuate în Irak de o echipă de localnici instruiți la fața locului de Paul Bergamo, director și proprietar al turnătoriei.

„Trimiterea clopotelor la Mosul este un proiect de suflet, care mă va marca mult timp de acum”, spune părintele Nicolas.

Atelierul său este format din 15 meșteri, angajați cu normă întreagă și exportă 25% din producție, inclusiv în Vietnam, Irlanda și Benin: aproximativ 100 de clopote de biserică și 200-300 de clopote de casă anual.

În Franța au mai rămas doar două turnătorii de clopote, cealaltă aflându-se în Savoia. În lume există acum în total treizeci de turnătorii.

Instalarea clopotelor, numite după arhanghelii Gavril, Mihail și Rafael pentru „a fi pe înțelesul tuturor credințelor”, potrivit domnului Bergamo, este programată înainte de 6 martie 2023.

Finalizarea completă a lucrărilor de reconstrucție a mănăstirii este programată pentru decembrie 2023 cel mai târziu.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24