Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Ajutor umanitar din Turcia pentru sinistrații din Ucraina

camion_turcia.jpg

Un camion - bucătărie din Turcia aduce mâncare caldă sinistraților din Chernihiv, Ucraina, decembrie 2022
Sursa imaginii: 
Anadolu Agency / aa.com.tr

Departamentul pentru situații de urgență și catastrofe din Turcia (AFAD) distribuie zilnic mese calde gratuite locuitorilor din orașul ucrainean Chernihiv, în apropiere de granița cu Belarus, grav afectat de bombardamentele rusești în prima parte a războiului declanșat în 24 februarie a.c., transmite agenția de știri Anadolu.

Camionul-bucătărie din Turcia circulă zilnic pe străzile orașului aflat în mare parte în ruine. Cea mai mare parte a clădirilor au fost distruse de bombardamentele extrem de intense din luna martie a.c, bombardamente care nu au fost însă suficiente pentru ca rușii să ocupe orașul, notează agenția turcă.

Locuitorii fac adesea coadă în dreptul camionului și așteaptă să primească mâncarea. ”Suntem recunoscători pentru ceea ce Turcia face pentru noi. Ajutorul acesta este foarte important și nu doar pentru mine. Mulți dintre cei pe care-i cunosc nu mai au unde locui, nu mai unde munci, nu mai au absolut nimic”, spune Tatiana, o femeie în vârstă de 65 de ani, care tocmai a primit o porție de mâncare și o cană de ceai.

Potrivit AFAD, acțiunea umanitară de la Chernihiv a început în 19 august a.c. De atunci, zilnic cca 500 de locuitori primesc o masă compusă dintr-o supă caldă și un fel principal.

Camionul-bucătărie din Turcia a circulat prin mai multe regiuni din Ucraina încă de la începutul războiului, reușind până în prezent să hrănească zeci de mii de oameni sinistrați.

 

Azerbaidjan: O șansă pentru copiii ucraineni

Un grup de 30 de copii și adolescenți ucraineni sinistrați de război, au fost aduși în Azerbaidjan pentru a primi îngrijiri speciale, a anunțat Ministerul azer al Muncii și Protecției sociale, citat de publicația 1news.az.

Copii vor fi supuși mai multor expertize medicale și vor urma cursuri de readaptare socială la Centrul de Reabilitare pentru copii administrat de Agenția de stat pentru Expertiză Medicală și Socială

Timp de 15 zile copiii vor beneficia de consultații psihologice individuale, terapii de grup, cursuri de meditație și yoga, formare psihosocială, stabilizare emoțională și integrare socială.

Vor fi organizate excursii la diferite obiective istorice din Azerbaidjan, muzee și alte obiective culturale.

 

Kazkhstan: Proiecte ambițioase la Forumul economic internațional Aktobe 2022

Opt memorandumuri de cooperare care vizează implementarea de proiecte economice în valoare totală de 2,7 trilioane de tenge (cca 5,7 miliarde de dolari) au fost semnate în cadul Forumului economic internațional care a avut loc marți în orașul Aktobe, din regiunea cu același nume din vestul Kakhstanului, transmite publicația Astana Times.

Potrivit unui astfel de memorandum, compania Kazakhstan’s Eurasian Resources Group (ERG) s-a angajat să implementeze până la sfârșitul anului 2025 patru proiecte majore, în valoare totală de 1,48 miliarde de dolari, care vizează în principal extracția și prelucrarea cromului și construirea unei centrale eoliene de 153MW lângă orașul Khromtau, din regiune.

Compania petrolieră GEM din Nigeria s-a angajat să construiască un complex petrochimic pentru procesarea țițeiului și gazelor naturale în orașul Zhem, un proiect în valoare de 3,2 miliarde de dolari, care ar trebui finalizat până în 2027.

Compania Omtis Ortadoğu Makina ar urma să investească 550 de milioane de dolari pentru a construi o fabrică de zahăr cu capacitatea de 330 000 de tone pe an  

”Suntem gata să încurajăm și să facilităm investițiile străine în regiunea noastră care dispune de nenumărate avantaje, cum ar fi o poziție geografică favorabilă, o infrastructură solidă, resurse naturale bogate etc.”, a declarat în cadrul Forumului guvernatorul regiunii Aktobe, Yeraly Tugzhanov.

Potrivit sursei citate, regiunea Aktobe se situează pe locul doi în lume în privința volumului zăcămintelor miniere de crom și pe locul trei în Kazakhstan din punct de vedere al rezervelor de hidrocarburi și de cupru.

 

Armenia: Seghei Lavrov în vizită la Erevan

 

Moscova încurajează deschiderea de noi căi de comunicare între Armenia și Azerbaidjan care să se concluzioneze cu încheierea unui Tratat de pace bilateral, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov după întâlnirea pe care a avut-o la începutul acestei săptămâni la Erevan cu omologul său armean, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba armeană.

 ”Suntem interesați în deblocarea căilor de transport și de consolidarea unei relații bazate pe încredere care să se concluzioneze prin semnarea unui tratat de pace”, a spus Lavrov, reamintind că în acest scop este necesară punerea în aplicare a acordurilor deja încheiate între cele două țări după al doilea război din Nagorno Karabach.

Lavrov a subliniat că vicepremierii din Armenia, Azerbaidjan și Rusia continuă să lucreze împreună pentru a stabili noi proiecte de infrastructură care să permită relansarea căilor de transport feroviar și rutier între cele două țări, fără a preciza însă despre ce rute este vorba.

În paralel cu negocierile dintre șefii diplomațiilor din Rusia și Armenia, Kremlinul l-a trimis pe consilierul prezidențial Igor Levitin la Baku pentru a discuta direct cu președintele azer Ilham Aliyev despre posibilitatea redeschiderii căilor de transport pe axa Nord – Sud dintre Armenia și Azerbaidjan, precizează sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Șura Ata - Turcia

Sona Rustamova - Azerbaidjan

Aiya Kessikbayeva - Kazkhstan

Anahit Safarian – Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 8 decembrie 2022