Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experți din sănătate dezamorsează miturile legate de educația sexuală în școlile din Macedonia de Nord

educatie_sexuala.jpeg

Sursa imaginii: 
National Committee for Responsive Philanthropy / ncrp.org

Revista Presei Europa Plus

- Uniunea Europeană salută determinarea partenerilor din Balcanii de Vest în a susține valorile și principiile europene de bază, în conformitate cu dreptul internațional. Iată ce spune declarația comună a liderilor europeni care au participat la primul summit UE-Balcanii de Vest organizat într-o țară din regiune, mai exact în Albania.

- Între timp, în Macedonia de Nord s-a introdus educația sexuală în școli, iar o publicație locală a organizat un podcast cu experți care să dezamorseze miturile legate de această disciplină care sperie părinții nord-macedoneni.

Ziarul albanez Sot publică un articol depre Summitul UE-Balcanii de Vest care a avut loc săptămâna aceasta la Tirana. Reuniunea a fost organizată pentru prima dată într-o țară din regiune.  Liderii Uniunii Europene au publicat o declarație comună la finalul summit-ului (...) Iată câteva fragmente preluate de ziarul albanez:

„UE salută determinarea partenerilor din Balcanii de Vest în a susține valorile și principiile europene de bază, în conformitate cu dreptul internațional. UE salută, de asemenea, angajamentul repetat al partenerilor din Balcanii de Vest în a acorda prioritate democrației, drepturilor și valorilor fundamentale și statul de drept, inclusiv separarea puterilor.

Uniunea Europeană subliniază necesitatea eforturilor în lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, pentru a acorda un sprijin sporit bunei guvernanțe, drepturilor omului, egalității de gen și drepturilor persoanelor aparținând minorităților. Credibilitatea acestor angajamente depinde de implementarea semnificativă a reformelor necesare și de construirea unui record durabil, bazat pe o comunicare publică clară și coerentă în interesul populație.”

 

Macedonia de Nord: Educația sexuală în școli NU îi învață pe copii să facă sex

„Odată cu introducerea educației sexuale în Macedonia de Nord, au început să se răspândească o serie de dezinformări cu scopul de a crea confuzie atât în rândul părinților, cât și al elevilor, cu privire la necesitatea unei astfel de educații în școli,” aflăm din publicația meta.mk

Prin urmare, publicația nord macedoneană a dedicat un episod al podcastului „De ce (nu) este așa?” acestei teme, invitând experți care să analizeze miturile legate de ceea ce include educația  sexuală în școli:

Educația sexuală se referă la sex: Fals. Doar una dintre cele șapte componente (ale acestei materii) este despre sănătatea sexuală și reproductivă. Educația sexuală include și învățarea despre violența domestică, cum să recunoaștem violența, familiarizarea cu propriul corp, învățarea despre bolile cu transmitere sexuală etc.”

„Introducerea educației sexuale în școli încurajează și normalizează sexul adolescentin: Fals. Atunci când o activitate nu mai este tabu și se vorbește despre ea pe larg, tinerii tind să o facă mai puțin. Ei învață despre riscuri, despre semnificația contactului sexual sigur, inclusiv despre faptul că nu ar trebui să ajungă ușor să aibă contacte sexuale, ci să facă alegeri informate și responsabile. Acest lucru înseamnă să devină activi sexual mult mai târziu. Cert este că educația sexuală modifică pragul de vârstă  la care adolescenții devin activi sexual,” mai scrie meta.mk.

 

Bienala nomadă de artă europeană a avut loc anul acesta la Pristina

„Una dintre cele mai importante platforme de artă contemporană din lume, Frieze, din Londra, a clasat ediția „Manifesta” din Pristina, de anul acesta, printre primele zece expoziții europene din 2022,” aflăm din publicația kosovară koha.net. Mai exact, pe locul patru al manifestărilor de artă ale anului.

Manifesta sau Bienala Nomadă Europeană, este o expoziție care a apărut în anii '90 și își schimbă locația la fiecare doi ani. „Manifesta a ales în mod constant locații gazdă neașteptate care reflectă ADN-ul în continuă schimbare al Europei,” precizează site-ul expoziției.

Manifesta 14 a avut loc la Priștina din 22 iulie până în 30 octombrie, precizează koha.net care citează revista cu același nume a platformei londoneze Frieze. Publicația englezească scrie despre doi artiști din regiune care au impresionat la expoziție: kosovarul Artan Hajrullahu cunoscut pentru lucrările sale executate pe hârtie de împachetat. „Desenele sale conțin adesea referiri la familie și teme tradiționale, inclusiv prejudecăți privind nuditatea și tabu-uril sociale.”

Selma Selmani, artistă de origine romă din Bosnia și Herzegovina este o altă prezență la Manifesta care a impresionat. În lucrarea Mercedes Matrix, artista și familia sa sunt înfățișați colectând „fier vechi, distrugând un Mercedes Benz, într-un efort de a demonta și distruge imaginea stereotipă a romilor”, a conchis revista londoneză Frieze citată de koha.net.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Chloe Tomco, Albania          

Ankica Angelovska,  Macedonia du Nord

Mihane Beqiri, Kosovo

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 9 decembrie 2022