Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evenimente mondene în locuri mitice ale Egiptului antic

piramide_moda_egipt.jpg

Siluete de manechine în timpul unei parade a modei lângă piramidele din Giza, Egipt, 3 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Ahmed HASAN / AFP via France24

Templele din Luxor, Piramidele din Giza, locuri mitice ale Egiptului antic, devin decorul concertelor, prezentărilor de modă sau expozițiilor, într-o încercare a Egiptului contemporan de a-și relansa sectorul turistic și, desigur, de a atrage mărcile de lux, transmite AFP.

Sâmbăta trecută, Dior și-a prezentat colecția pentru bărbați lângă piramidele din Giza, în cadrul primei sale prezentari de modă din Egipt. În octombrie, templul Hatshepsut, din Luxor, în sud, a găzduit parada italianului Stefano Ricci...

CEO-ul Dior, Pietro Beccari, a declarat pentru AFP că a optat pentru piramide pentru că acestea sunt mult mai mult „decât un simplu fundal”. Colecția prezentată se numește „Celestial”, o aluzie la astrologia Egiptului antic...

”Parada Mumiilor” de anul trecut a fost primul eveniment dintr-o serie prin care președintele Abdel Fattah al-Sissi dorește să relanseze turismul internațional, care reprezintă 10% din PIB (produsul intern brut) și are două milioane de angajați, dar a fost afectat de cei zece ani de proteste, de revolte economice și apoi de Covid.

Deschizându-se către cultura modernă datorită patrimoniului său, Egiptul a atras și grupul american de hip-hop Black Eyed Peas, care a cântat la Piramidele din Giza, în timp ce francezul JR și-a expus fotografiile acolo.

Pentru fotograful de modă Mohsen Othman, „astfel de evenimente sunt vitale”, deoarece o casă de modă mare precum Dior are un „buget uriaș”, din care o parte este destinată talentelor locale cu care colaborează în astfel de ocazii.

„Cuibul tinerilor creatori”

Iman Eldeeb, a cărei agenție a avut pe podium două manechine din Egipt, a salutat acest „pas mult așteptat pentru lumea modei din Egipt”.

Designerul francez Balmain a prezentat o bustieră de la brandul egiptean Okhtein la Săptămâna Modei de la Paris, iar Vogue Italia a prezentat creații egiptene la Săptămâna Modei de la Milano.

Dar nu toate casele de modă sunt pregătite să exporte pentru că dacă Egiptul „are o mulțime de tineri designeri, fără pregătire profesională este dificilă transformarea acestei creativități într-un produs”, afirmă Ingy Ismail, a cărei agenție, Flare, consiliază branduri de lux.

Cu toate acestea, „în ceea ce privește îmbrăcămintea și bijuteriile de lux, am trecut de la mai puțin de o sută de mărci egiptene, la peste 1.000 în prezent”, adaugă doamna Ismail.

Impulsul a venit în 2016, în plină criză economică: într-o singură zi, lira egipteană a pierdut 50% din valoare afectând grav importurile.

S-a dezvoltat apoi o piață locală, explică doamna Ismail, pentru că „acel procent de 1% din populația bogată este suficient pentru a crea cerere” într-o țară care are 86.000 de milionari în dolari, potrivit Credit Suisse.

În suburbiile cochete din Cairo în care aceștia locuiesc, au fost construite noi centre comerciale „la standardele mărcilor internaționale de lux”, mai spune ea.

„Artă și patrimoniu”

Actorii acestui sector își exprimă însă nemulțumirea referitoare la birocrație și la obstacole cum ar fi obținerea vizei, obstacole de care nu sunt feriți cei care vor să înființeze companii în Egipt.

„Cadrul legislativ este complicat”, recunoaște Nadine Abdel Ghaffar, a cărei agenție, Art d’Egypte, organizează în fiecare an o expoziție de artă contemporană la Piramide.

Dar deja, a spus ea pentru AFP, „a fost făcut un pas mare când guvernul a autorizat Art of Egypt și Dior să organizeze evenimente la poalele Piramidelor”.

Pentru ea, Cairo prezintă interes pentru această „fuziune între artă și patrimoniu, contemporan și antic”, pentru că „promovează cultura țării”.

Doamna Abdel Ghaffar susține că autoritățile trebuie să creeze un departament special dedicat organizării de parade, expoziții, concerte sau filmări.

„Nenumărate producții internaționale au ajuns să fie filmate în Maroc, Iordania sau chiar Arabia Saudită” din lipsa unui permis de filmare în Egipt, explică doamna Shehab.

Cel mai recent blockbuster de la Hollywood despre Egiptul faraonilor, seria Marvel Moon Knight, a trebuit să redea spiritul orasului Cairo în... Budapesta.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24