Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indonezia. Legea care interzice sexul în afara căsătoriei trece de Parlament

pic1.jpg

În această fotografie, făcută pe 5 decembrie 2022, activiști protestează în fața clădirii parlamentului din Jakarta față de noul cod penal.
Sursa imaginii: 
Adek Berry/AFP via France 24

Parlamentul Indoneziei a aprobat marți o legislație care ar interzice sexul extraconjugal, aducând, în același timp, și alte modificări radicale codului penal - o mișcare descrisă de critici drept un regres în ceea ce privește gradul de libertate al țării.

După ce controversatul nou cod penal a primit, în timpul sesiunii plenare, un vot favorabil din partea majorității parlamentarilor, vicepreședintele Camerei, Sufmi Dasco Ahmad, a lovit ciocanul pentru a semnala că textul a fost aprobat și a strigat „legal”.

Grupurile de activiști pentru drepturile omului au protestat împotriva amendamentelor, denunțând reprimarea libertăților civile și îndreptarea spre fundamentalism în cea mai populată țară cu majoritate musulmană din lume.

„Am făcut tot posibilul să adresăm problemele importante și opiniile divergente care au fost dezbătute. Cu toate acestea, este timpul să luăm o decizie istorică cu privire la modificarea codului penal și să lăsăm în urmă codul penal colonial moștenit”, Yasonna Laoly, ministrul Justiției și Drepturilor Omului, a transmis parlamentului.

Printre cele mai controversate articole din codul recent adoptat sunt incriminarea sexului premarital și extraconjugal și conviețuirea cuplurilor necăsătorite.

Există și temeri că aceste reglementări ar putea avea un impact semnificativ asupra comunității LGBTQ din Indonezia, unde căsătoriile gay nu sunt permise.

Purtătorul de cuvânt al echipei de difuzare a legilor codului penal din cadrul Ministerului Justiției și Drepturilor Omului, Albert Aries, a apărat amendamentele încă dinainte de votare și a spus că legea va proteja instituția căsătoriei.

El a spus că actele de sex premarital și extraconjugal pot fi raportate numai de către unul dintre soți, de părinți sau de copii, limitând domeniul de aplicare al amendamentului.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat legislația drept poliție morală, iar activiștii au denunțat-o, afirmând că ar fi reprimare a libertăților civile și politice.

O revizuire a codului penal al Indoneziei, introdus în timpul coloniilor olandeze, a fost dezbătută timp de zeci de ani.

Grupurile pentru drepturile omului spun că propunerile subliniază o schimbare tot mai mare către fundamentalism, într-o țară aclamată de mult pentru toleranța sa religioasă, secularismul fiind consfințit de constituția țării.

„Mergem înapoi... legile represive ar fi trebuit abolite, dar acest proiect de lege arată că argumentele savanților din străinătate sunt adevărate, democrația noastră este într-un declin incontestabil”, a declarat pentru AFP directorul Amnesty International Indonezia, Usman Hamid.

Circa o sută de persoane au protestat luni împotriva proiectului de lege, fluturând un banner galben, cu petale de flori căzând, ca la înmormântare, pe care scria „respingeți aprobarea revizuirii codului penal”.

Abdul Ghofar, un activist din gruparea ecologistă indoneziană WALHI, a declarat că actele simbolice reprezintă „doliul” publicului pentru trecerea iminentă a revizuirii.

Un alt protest pentru respingerea noii legi a avut loc marți în fața clădirii Parlamentului.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.