Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Meta amenință că va elimina știrile de pe Facebook în SUA

pic2.jpg

Fotografie de arhivă: Oameni care se uită pe telefoanele mobile în fața unui ecran pe care este proiectată emblema rețelei de socializare Facebook în Zenica, 29 octombrie 2014.
Sursa imaginii: 
Dado Ruvic/Reuters

Meta, compania care deține Facebook, vrea să scoată conținutul de știri de pe platformă dacă Congresul SUA va adopta un proiect de lege menit să faciliteze negocierea colectivă a organizațiilor de presă cu companii precum Facebook și Google, companie deținută de multinaționala Alphabet, potrivit Reuters, citată de France24.

Potrivit unor surse, Congresul ia în considerare introducerea Legii privind concurența și conservarea jurnalismului (Actul JCPA) în componența legislației anuale obligatorii privind securitatea națională și are ca obiectiv sprijinirea industriei locale de știri, care la momentul actual se confruntă cu anumite probleme.

Andy Stone, purtătorul de cuvânt al companiei Meta, a declarat într-o postare pe Twitter că, în cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, compania se vede obligată să ia în considerare eliminarea completă a știrilor de pe platforma Facebook „decât să se supună negocierilor impuse de guvern, care ignoră în mod nedrept câștigul furnizat agențiilor de știri prin creșterea traficului pe site-uri și a abonamentelor”.

Propunerea de lege nu ia în considerare faptul că editorii și posturile radio și de televiziunile postează conținut pe platformă întrucât „este în beneficiul lor, nu al nostru”, adaugă Andy Stone.

News Media Alliance, un grup comercial care reprezintă editorii de ziare, solicită insistent Congresului să includă proiectul de lege în componența legislației privind securitatea națională, susținând că „ziarele locale nu își mai pot permite să suporte pentru încă câțiva ani ca Meta să comită abuzuri și să se profite pe urma lor, iar timpul pentru a lua măsuri se scurge ușor-ușor. Dacă Congresul nu ia măsuri imediat, riscăm ca rețelele de socializare să devină cel mai important ziar local al Americii.”

Mai mult de 24 de companii, printre care se numără American Civil Liberties Union, Public Knowledge și Computer & Communications Industry Association, au cerut luni Congresului să nu aprobe proiectul de lege privind știrile locale, afirmând că acesta ar „constitui pentru editori și posturile radio și de televiziune o derogare imprudentă de la legea antitrust” și au susținut că proiectul de lege nu prevede dacă „fondurile obținute prin negociere sau arbitraj le vor reveni jurnaliștilor”.

Potrivit unui raport întocmit de guvernul Australiei, ca urmare a unor discuții cu marile companii de tehnologie, nu au mai fost publicate știri pe Facebook în țară. Drept consecință, a fost adoptată în martie 2021 o lege similară și în Australia, lege care s-a dovedit a fi eficientă.

De la intrarea în vigoare în Australia a legii intitulate News Media Bargaining Code, diverse companii de tehnologie, printre care Meta și Alphabet, au semnat peste 30 de acorduri cu instituțiile de presă, despăgubindu-le pentru traficul pe care l-a generat conținutul postat și pentru sumele obținute din publicitate, detaliază raportul.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.

 
 
Tags: