Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 2.000 de copii ucraineni, dispăruți în primele luni ale războiului (interviu)

„Împreună împotriva traficului de persoane. Prevenirea traficului de copii în contextul european actual” este tema forumului european anti-trafic organizat mâine de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), la Universitatea Româno-Americană din București. Evenimentul sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Omului și 74 de ani de la adoptarea Declarației Universale. "Peste 2.000 de copii au dispărut din Ucraina în primele 3 luni ale războiului.", spune la RFI, Silvia Tăbușcă, consultant internațional pe criminalitate organizată și președinta Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică. 

Evenimentul este parte a Proiectului ProUCare finanțat de Care International prin Fundația SERA România și Federația Organizațiilor Non-Guvernamentale pentru Copii (FONPC) și este implementat cu sprijinul Universității Româno-Americane, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopții (ANPDCA), Ambasadei Franței și Institutului Francez în România.

"Este a VIII-a ediție a forumului european, este singurul eveniment anual, european, în materie de trafic de persoane. Evenimentul pune la un loc reprezentanți ai tuturor actorilor europeni, naționali și internaționali, care au competență în prevenirea traficului de persoane, în combaterea traficului de persoane și de asemenea în sprijinul și asistența supraviețuitorilor traficului de persoane. Evenimentul din acest an se va axa în special pe problemele specifice ale refugiaților, pentru că în orice zonă de conflict riscul de traficare a persoanelor refugiate este foarte mare și toți invitații la eveniment vor pune accent pe aceste probleme. Principala abordare va fi a copiilor traficați în Europa, dar mai ales a copiilor ucraineni și a copiilor dispăruți din Ucraina", explică la RFI,  Silvia Tăbușcă, consultant internațional pe criminalitate organizată și președinta Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică. Potrivit acesteia, peste 2.000 de copii au dispărut din Ucraina în primele 3 luni ale războiului. Numărul lor a crescut foarte mult, mai ales că în rândul copiilor dispăruți sunt cei care au fost relocați forțat din Ucraina în Rusia. Nici despre acești copii nu se mai știe nimic, mai spune Silvia Tăbușcă.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: