Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgârie-norii Europei, încotro?

zgarie_nori.jpg

Turnurile Duo din Paris, 9 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Din ce în ce mai sofisticate și mai înalte, turnurile de birouri continuă să iasă ca din pământ în metropolele europene, chiar dacă unii critici le consideră inestetice și inadecvate, scrie AFP.

Cu 330 de metri înălțime va fi cel mai înalt zgârie-nori din Europa Occidentală: construcția turnului Madrid Norte ar trebui să înceapă în 2025 în capitala Spaniei, fără a stârni controverse. Proiectul „Skyline” din nordul Madridului, format deja din cinci zgârie-nori, reprezintă o sursă de mândrie, spre deosebire de Paris sau Berlin, unde proiectele de zgârie-nori sunt foarte criticate.

La Paris, inaugurarea, în septembrie, fără prea mult fast, a turnurilor Duo, proiectate de arhitectul celebru Jean Nouvel, este poate un simbol al lipsei de interes pentru zgârie-nori.

Primarul Anne Hidalgo se confruntă cu opoziția din partea aliaților ei ecologiști și de dreapta politică, care consideră aceste proiecte consumatoare de energie și inestetice, forțând-o să abandoneze ideea sau să regândească alte proiecte.

În urma mai multor proiecte considerate sensibile, cartierul de afaceri La Défense, unde tocmai a fost inaugurat turnul Hekla, proiectat tot de arhitectul Jean Nouvel, a lansat la începutul lunii decembrie programul „Etats généraux de la transformation des tours” pentru a reduce impactul carbonului.

La Berlin, locuitorii și personalitățile politice critică un proiect de turn de birouri de 140 de metri înălțime, care va găzdui sediul german al gigantului Amazon, acuzându-l, printre altele, că promovează gentrificarea.

Controverse

„Dacă există dezbateri în Germania, acestea sunt mai mult sociologice și politice decât legate de planificare”, explică Hermann Horster, șeful ESG (criterii de mediu, sociale și guvernare) din cadrul BNP Real Estate.

„Vom discuta dacă mai vrem turnuri uriașe realizate din imaginația arhitecților bărbați?”, explică domnul Horster.

"Acceptarea, astăzi, a proiectelor care au un impact urban puternic de către populație, este din ce în ce mai dificilă. Și cu cât proiectul are mai mult impact, cu atât vor fi mai multe opoziții și controverse", explică Olivier Estève, CEO al companiei imobiliare franceze Covivio.

Dar zgârie-norii, sau „IGH” pentru „clădiri de mare înălțime” în jargonul imobiliar corporativ, continuă să se înmulțească în cartierele de afaceri europene.

„Să vedem ce se poate întâmpla în Londra, unde turnurile sunt mereu bine văzute, fiind în centrul Londrei, deoarece există un nivel de servicii care este împins la maxim”, spune Vincent Bollaert, directorul Franței al Knight Frank, o companie britanică specializată în afaceri imobiliare.

Restaurantele, sălile de sport și mai ales balcoanele, terasele și alte spații în aer liber sunt deosebit de solicitate.

"Este o adevărată revoluție, pentru că înainte, singurul spațiu exterior era la baza turnului. Mereu erau 80 de fumători în față", spune Yannis de Francesco, directorul agenției de birouri Ile-de-France, specialist în afaceri imobiliare JLL.

Turnuri ecologice

„Ne gândim și la bunăstare: servicii, lumină, dimensiuni, înălțime, integrând tot ce înseamnă mobilitate ușoară”, continuă Vincent Bollaert.

Pentru că turnurile, în ciuda naturii lor consumatoare de energie, susțin și ecologia: sunt adesea aproape de centrele orașelor și, prin urmare, accesibile pentru transportul în comun, spre deosebire de „campusurile” populare din 2000.

Într-o perioadă marcată de trauma atacurilor din 11 septembrie 2001 de la New York, „exista cu adevărat o panică în ceea ce privește turnurile înalte, așa că ne-am axat inițial pe securitate sporită, nu prea mult pe zgârie-nori”, declară Ingrid Nappi, profesor la Ecole des Ponts.

Recent, pandemia a sporit temerile legate de lifturi. „Toate crizele au ca centru de discuție zgârie-norii”, spune ea.

Turnurile limitează și artificializarea solurilor, dăunătoare orașului și climei, iar cele mai emblematice adună etichete de calitate a mediului mai mult sau mai puțin recunoscute: Leed, Well, Breeam, HQE etc.

Scopul lor este ca turnurile să aibă diferite utilizări. Astfel viitorul turnului Triangle Tower din sudul Parisului, care va include, pe lângă birouri, un hotel, o creșă și magazine, este conceput ca „reversibil”, adică ușor convertibil în locuințe.

Este și cazul proiectului FOUR Frankfurt, din care patru turnuri vor include și locuințe, inclusiv locuințe asistate, pentru a da viață cartierului de afaceri.

 

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24