Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai puțină libertate pentru muncitorii non-UE în România, conform unei Ordonanțe de Urgență

muncitori-migranti-pexels-yura-forrat-11429199.jpg

Muncitori
Sursa imaginii: 
Yura Forrat / Pexels

​​Muncitorii care vin în România cu viză de muncă din afara Uniunii Europene nu vor mai putea să își schimbe locul de muncă, timp de un an, decât cu aprobarea scrisă a angajatorului anterior – asta prevede o ordonanță de urgență adoptată de Senat în luna noiembrie, pusă în atenția publică de jurnaliștii Libertatea. Conform unei investigații a ziarului, această lege ar încălca legislația europeană și națională.

RFI a discutat cu una din sursele consultate de Libertatea - directorul adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației, Anatolie Coșciug - despre ce înseamnă această ordonanță pentru muncitorii care vin să lucreze în România din afara Uniunii Europene.

Înseamnă, foarte simplu spus, că le limitează posibilitățile de a vedea România ca pe o destinație unde să-și dorească pe termen lung să fie implicați în societate și să muncească”, a declarat Anatolie Coșciug.

Conform cercetătorului, printre problemele cele mai des întâlnite de muncitorii străini în România, care pot fi agravate de prevederile ordonanței discutate, se numără: ore mai multe de muncă și bani mai puțini decât ceea ce li se promite inițial, condiții de cazare proaste sau lipsa unor traduceri pentru a înțelege ceea ce semnează.

Toate astea sunt motive serioase de a schimba angajatorul - asta face noua ordonanță, îți restricționează dreptul de a face acest lucru și nici nu lasă o portiță umană, decentă, dacă cumva vrei să faci acest lucru”, a mai spus Anatolie Coșciug pentru RFI.