Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orașele din China încă sunt pustii, în ciuda relaxării generale a restricţiilor legate de Covid

12dec1.jpg

Muncitori echipați cu costume de protecție surprinși pe 8 decembrie 2022 dând jos pancarde care informau cu privire la codul sanitar pus în aplicare drept măsură de prevenție în timpul pandemiei Covid-19, care fuseseră amplasate în fața gării din Xining, capitala provinciei Qinghai.
Sursa imaginii: 
Reporter/Reuters via France 24

Având în vedere cât de liniștite erau străzile Beijingului, capitalei Chinei, într-o seară de vineri și că unele restaurante din oraș încă respectă restricțiile impuse pe timpul pandemiei de Covid, China cel mai probabil nu își va reveni prea curând, fapt cauzat de anxietatea care s-a instalat pe fondul politicilor „zero-Covid” care împiedică redresarea celei de-a doua economii a lumii, potrivit Reuters, citată de France24.

Deși guvernul a anunțat miercuri că relaxează principalele restricții care au protejat în ultimii trei ani populația din calea răspândirii virusului, multe persoane și companii par să ezite în a renunța prea repede la respectarea măsurilor impuse până în prezent.

Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia la sfârșitul anului 2019, pare că își revine încet-încet, unele zone ale orașului fiind în zilele de vineri frecventate de mulți navetiști. Însă localnicii sunt de părere că mai durează până ca orașul să își revină complet la normalitate.

„Guvernul a relaxat restricțiile, dar, chiar și așa, nu prea vezi lume pe străzi”, constată Wang, un șofer de taxi care nu a dorit să își menționeze numele complet.

„Vedeți și dumneavoastră drumurile, străzile... ar trebui să fie aglomerate, pline de oameni. Însă nu zărești niciun chip de om. E pustiu peste tot unde te uiți”.

Cu toate acestea, în China situația nu a fost una prea pașnică în ultimele săptămâni, aceasta fiind zguduită de protestele organizate în multe orașe din țară împotriva restricțiilor Covid, acestea reprezentând cea mai mare manifestare publică de nemulțumire care a avut loc în ultimii zece ani, de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping.

Unii dintre protestatarii reținuți de aparatul de securitate al Chinei se tem constant cu privire la soarta care îi așteaptă.

O nouă mentalitate

La puțin mai mult de o lună după ce Comisia Națională de Sănătate a atras atenția asupra importanței angajamentului pe care și l-a luat în vederea impunerii politicii sale stricte de limitare a răspândirii virusului, afirmând că „pune oamenii și viețile acestora pe primul loc”, Comisia a anunțat că renunță la politica „zero-Covid”, oficialii spunându-le în prezent oamenilor că au mai puține motive pentru care să creadă că viața le e pusă în pericol.

Potrivit declarațiilor lui Zhong Nanshan, un important epidemiolog chinez, pe care le-a dat Cotidianului Poporului, publicație controlată de Partidul Comunist aflat la putere, 99% dintre persoanele care se infectează acum cu virusul se vor însănătoși în 7-10 zile.

Însă, există semne clare că noul mesaj liniștitor emis de autoritățile chineze încă nu a reușit să îi convingă pe toți cei 1,4 miliarde de locuitori ai țării.

Pentru că testele nu mai sunt obligatorii, iar majoritatea persoanelor infectate pot acum să se izoleze la domiciliu, mulți dintre oameni și-au însușit libertatea care le-a fost înapoiată. Însă altora le este greu să renunțe la obiceiurile pe care le-au deprins în lunile sufocante de carantină.

Deși săptămâna aceasta a fost eliminată obligativitatea de a prezenta test negativ pentru a primi permisiunea de a călători cu trenul sau de a intra la birou, vineri dimineața, erau multe locuri libere în metroul din Beijing, moment al zilei care obișnuia să fie ora de vârf a navetiștilor. La ora prânzului, unele dintre restaurantele din centrul capitalei erau goale.

Se anunță „haos”

Producătorii continuă și ei, la rândul lor, să respecte măsurile de prevenție, impunând în continuare restricțiile Covid-19 până când vor ști cu exactitate ce efect va avea la locul de muncă relaxarea măsurilor stricte de până acum.

Oficiali ai companiilor din China au declarat în interviuri acordate publicației Reuters că prevăd cum vor fi nevoiți să se confrunte cu perioade îndelungate de absență de la muncă a angajaților care se vor îmbolnavi, ceea ce ar pune în dificultate activitatea desfășurată, poate chiar pe o perioadă de luni de zile.

La finalul săptămânii trecute, un restaurant cu specific local dintr-un mall din centrul Beijingului încă nu oferă oamenilor posibilitatea de a mânca în restaurant, deși altele de la același etaj permit servirea la mese.

„Deși acum avem voie să lăsăm oamenii să mănânce în restaurant, angajații noștri sunt bolnavi și încă stau acasă pentru a se recupera, așadar nu dispunem de personalul necesar pentru a putea servi mâncare la mese”, a declarat în mod anonim un angajat al restaurantușui într-un interviu acordat publicației Reuters.

Cele 5.235 de decese cauzate de virusul Covid reprezintă o mică parte din totalul de 1,4 miliarde de locuitori din China și un procentaj extrem de mic în comparație cu rata deceselor din alte țări la nivel mondial. Unii experți au atras atenția asupra faptului că rata ar putea crește la peste 1,5 milioane de decese dacă restricțiile sunt ridicate mult prea brusc.

Analiștii și oamenii de afaceri se așteaptă ca economia Chinei să se redreseze la sfârșitul anului viitor, pe măsură ce va parcurge aceeași cale anevoioasă urmată de întreaga lume, aceea de a-și deschide granițele și de a învăța să trăiască cu virusul.

Moneda Chinei, yuanul, a atins vineri dimineață valoarea cea mai mare din ultimele trei luni, vreme în care investitorii au trecut cu vederea rezultatele slabe și iau în considerare strategii care să stimuleze creșterea economică în viitorul apropiat.

Noel Quinn, directorul general al băncii HSBC, al cărei capital provine în mare parte din regiunea Chinei Mari, a declarat la un forum financiar ținut în Shanghai că noile măsuri din China reprezintă niște „progrese considerabile”.

„Îmi doresc din suflet ca acesta să fie primul pas către deschiderea granițelor Chinei cât mai curând posibil”, a declarat Noel Quinn la Shanghai Bund Summit în timpul unei conferințe video.

Din păcate totuși, dacă în următoarele câteva luni se va înregistra o creștere bruscă a numărului de persoane infectate, acest lucru va avea probabil un impact negativ asupra creșterii economice.

„China a rămas în urmă cu trei ani, așadar, va fi martora acelorași schimbări pe care restul lumii le-a resimțit deja”, a declarat Jeffrey Goldstein, un consultant care își desfășoară activitatea în China, ajutând mărcile străine să producă bunuri în Asia.

„Va fi haos”.

Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters, se estimează ca dezvoltarea economică a Chinei să scadă la 3,2% în 2022, cu mult sub obiectivul oficial care prevedea un procent de 5,5%, marcând astfel una dintre cele mai slabe performanțe din ultima jumătate de secol.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.

 
 
Tags: