Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RSF: Tot mai mulți jurnaliști de pe glob sunt încarcerați. Situație foarte îngrijorătoare în Iran

reporter.jpg

533 de ziariști au ajuns după gratii în 2022 la nivel mondial
Sursa imaginii: 
Facebook/Reporters sans frontieres

Libertatea presei este din ce în ce mai amenințată la nivel mondial. Tot mai mulți jurnaliști ajung după gratii în special în statele cu regimuri autoritare. Și numărul jurnaliştilor ucişi este în creştere. Datele sunt relevate de cel mai recent raport al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare pe glob a atins un nou record în acest an. 533 de ziariști au ajuns după gratii, iar experții avertizează că libertatea presei este din ce în ce mai erodată de la an la an. Anul trecut se înregistrase un nivel considerat atunci istoric: 488 de jurnaliști arestați sau condamnați la închisoare. În 2022, numărul acestora a crescut cu aproximativ 10%, după cum relevă bilanţul anual publicat de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), citată de AFP și Agerpres.

Totodată, numărul jurnaliştilor ucişi (57) este de asemenea în creştere, mai ales din cauza războiului din Ucraina, după ce acest indicator fusese la un nivel 'istoric scăzut' în 2021 (48), dar şi în 2020 (50).

Datele Reporteri fără Frontiere mai arată că mai mult de jumătate dintre jurnaliştii încarceraţi la data de 1 decembrie anul acesta se aflau în detenţie în cinci ţări: China (110), Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) şi Belarus (31).

Situația s-a înrăutățit în mod special în Iran, care nu făcea parte până acum din acest top sumbru, subliniază RSF, care alcătuieşte acest bilanţ anual începând din 1995.

De la începutul mişcării de contestare izbucnite în septembrie, nu mai puțin de 34 de jurnalişti li s-au alăturat celor aflaţi deja după gratii în această republică islamică.