Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rată de mortalitate infantilă uriașă, în România

rata_mortalitate_infantila_romania.jpg

Mortalitate infantilă ridicată: 5,6 la mia de copii născuți vii
Mortalitate infantilă ridicată: 5,6 la mia de copii născuți vii
Sursa imaginii: 
Salvați Copiii

România este țara cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, potrivit organizației Salvați Copiii. ONG-ul atrage atenția că există județe precum Satu Mare, unde rata este de trei ori mai ridicată decât media europeană.

Coordonatoarea de programe de la Salvați Copiii Ștefania Mircea spune la RFI cum stă România în privința ratei mortalității infantile: ”Mi-ar fi plăcut foarte mult să vă spun că România a ajuns la nivelul UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă, dar din păcate nu este așa, România rămâne în top la acest capitol, ne situăm undeva după Bulgaria și Slovacia, cu o rată a mortalității infantile de 5,6 la mia de copii născuți vii”.

Media europeană a mortalității infantile este de 3,3 la mia de copii născuți vii.

De ce are România o rată a mortalității infantile atât de mare? Ștefania Mircea precizează că ”vorbim de starea socio-economică, de implicarea și dotarea maternităților cu echipamente, de nivelul cultural al populației. Sunt afecțiuni care apar înainte de naștere, iar aici putem vorbi de campanii de informare a viitoarelor mămici, de controale regulate, de acces la aceste controale și în zonele defavorizate (...). Pentru că viața copiilor care se luptă să trăiască depinde și de investițiile în unitățile sanitare, facem un apel către companiile din România să direcționeze 20% din impozitul pe profit. Noi ceea ce strângem din această campanie direcționăm atât către secțiile de neonatologie, terapie intensivă neonatală sau spitale de pediatrie, pentru echipamente medicale, astfel încât medicii să aibă la îndemână echipamente cât mai performante, pentru că asta înseamnă tratamente de scurtă durată sau tratamente mai rapide”.

 
Ștefania Mircea, despre rata mortalității infantile în România