
Social
Conflictul semiconductorilor. China deschide o dispută la Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu sancțiunile americane
14dec13.jpg

În octombrie, Statele Unite au anunțat noi controale ale exporturilor, care vizează restricționarea capacității Chinei de a cumpăra și fabrica cipuri de ultimă generație cu aplicații militare, complicând eforturile Beijingului de a-și dezvolta propria industrie a semiconductoarelor și de a dezvolta sisteme militare avansate.
Acțiunile includ restricții ale exportului unor cipuri utilizate în supercalculatoare și cerințe mai stricte privind comerțul echipamentelor semiconductoare.
Scopul este de a preveni achiziționarea de „tehnologii sensibile, cu aplicații militare” de către serviciile militare, de informații și de securitate ale Chinei, a declarat în octombrie Departamentul Comerțului al SUA.
Însă Ministerul de Comerț al Chinei a acuzat luni Statele Unite că „obstrucționează comerțul internațional normal al produselor, inclusiv cipuri, și amenință stabilitatea lanțului industrial global de aprovizionare”, precum și că încalcă reglementările internaționale ale comerțului și că se implică în „practici comerciale protecționiste”.
Recursul la OMC este menit să apere „drepturile și interesele legitime ale Chinei”, a spus Ministerul în declarația sa, îndemnând Washingtonul „să renunțe la gândirea de tip «pierderea ta, câștigul meu»”.
Cele două superputeri se confruntă de mult timp cu o serie de probleme de viziune, inclusiv în privința temelor tehnologice, comerciale, Hong Kong, Taiwan și drepturile omului.
Liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden s-au angajat, luna trecută, să încerce să repare relațiile tensionate, în cadrul unui summit în Bali, Indonezia.
Cu câteva zile înainte de cele mai recente controale ale altor cipuri, Pentagonul a adăugat încă 13 firme chineze, inclusiv producătorul de drone DJI și firma de supraveghere Zhejiang Dahua Technology, pe lista neagră a entităților cu legături militare.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.