Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Personalul nedidactic, sclavi ca în Grecia Antică" (linder sindical din Iași)

sindicate_iasi.jpg

Protest al sindicatului FSLI la Parlament, București, 14 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / USLIP IASI News

Protest al angajaților din Educație la Iași: membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar pichetează sediul Prefecturii. Și acesta este doar primul pas, spun liderii sindicaliștilor. Principalele nemulțumiri vizează bugetul alocat Ministerului Educației dar și salariile mici ale personalului nedidactic și ale profesorilor debutanti.

Un tânăr la început de carieră didactică are 2.500 de lei, dar dacă alege mediul rural riscă să-și plătească singuri naveta. O navetă Iași-Țibana ajunge lunar la 700 de lei, spune la RFI liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă care explică motivele revoltei profesorilor ieșeni:

Cred că toate segmentele de angajați din învățământul preuniversitar au probleme foarte mari în acest moment. Să nu uităm că veniturile majorității angajaților din învățământul preuniversitar sunt undeva între 1.700 și 3.000 de lei. Asta vorbește foarte mult despre starea deplorabilă în care se găsesc foarte mulți dintre aceștia.

Cât câștigă un profesor debutant?

Dacă ne referim strict la un profesor debutant salariul actual este de aproximativ 2.500 de lei net. Și aici trebuie să ne gândim că unii dintre ei trebuie să facă și naveta naveta în anumite localități. Localități în care, așa cum am constatat foarte recent, primăriile nu prea obișnuiesc sau nu prea au această tradiție a respectării unor obligații legale. Mă refer aici la plata decontului de navetă. Prin urmare, ne putem imagina cam ce simte un profesor debutant la Țibana care are 2.500 de lei salariu și trebuie să achite din aceștia din acești bani o navetă de 700 de lei. Mai rămâne cu aproximativ 1800. Dacă are și o chirie în față ne putem întreba foarte ușor cum trăiesc și cu ce mai trăiesc acești oameni.

La personalul nedidactic care e media salarială?

Pesonalul nedidactic este într-o situație dramatică. Vorbim de o medie a salariilor de aproximativ 1.800 de lei net. Și în cazul acestora de foarte multe ori vorbim și de o vechime în muncă. Undeva între 25 și 30 de ani. Putem spune că la o vechime de 30 de ani câștigă pe lună undeva la aproximativ 2.000 de lei. Ceea ce este din nou foarte, foarte puțin. Din păcate, costul vieții a crescut foarte, foarte mult în ultimul timp din cauza inflației. Dar nu doar a inflației în general vorbind.

Practic vorbim și de femeile de serviciu. Există școli în care curățenia e ținută doar de o femeie de serviciu?

Sigur că da, există și un deficit în zona personalului nedidactic. Foarte mulți dintre ei trebuie să acopere și suprafețe foarte mari. Prin urmare, ne referim și vorbim despre norme de muncă aproape uriașe raportat la salariile foarte mici. Din această perspectivă, eu cred că personalul nedidactic nu știu dacă exagerăm să spunem că poate fi făcută o paralelă cu acea zonă a sclavajului din Grecia antică. În care sclavilor le este asigurat dreptul la masă și cam atât. Eu cred că în cazul personalului nedidactic acest drept la alimentatie nu prea mai există nici el. Deci cred că starea este undeva chiar mai proastă decât a categoriei la care făceam referire din Grecia.

Cum comentați procentul din produsul intern brut alocat educației?

Este o nouă sfidare a sistemului educațional. Cred că este probabil unul dintre cele mai mici din istoria postdecembristă. Ceea ce arată interesul actualei clasei politice și direcția pe care o acordă sau la care ar trebui să ne uităm din partea decidenților noștri politici. Avem un program de reformă inițiat de către președintele României, Klaus Iohannis, România educată, dar care este, din punctul meu de vedere, doar un set de principii care nu au nicio susținere financiară.