Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O vizită pe nava-amiral a imperiului Lego

jucarii_lego.jpg

Samuel Tacchi într-unul din atelierele Lego din Billund, Danemarca, 29 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Jonathan NACKSTRAND / AFP via France24

De mic, francezul Samuel Tacchi avea o pasiune de neoprit pentru macaralele Lego. Acum, la 34 de ani, le proiectează. În cel mai mare secret, în orașul Billund din Danemarca, cunoscut ca ”nava amiral” a imperiului Lego. Un furnizor foarte apreciat de Moș Crăciun....

În sediul ultramodern al companiei din Billund nu oricine are acces în birouri: Lego ține foarte mult la secretul profesional. Francezul în vârstă de 34 de ani însă, așezat în fața unei imense mese acoperite cu jucării, risipește o parte a misterului:

„Întotdeauna încep cu o mică schiță pe hârtie a ceea ce am în minte. Apoi încep să construiesc partea tehnică, grupul motopropulsor, scheletul, mai întâi părțile funcționale, apoi mă ocup de aspect și proiectarea pe calculator”, explică el.

Biroul său în care se nasc ideile Lego Technics este plin de piese din plastic.

„Avem câteva elemente pe un raft, aici în spate, sunt ușor accesibile și putem pune împreună câteva piese, construim seturi și vedem dacă (ideea noastră) merge pusă în practică”, spune el.

În aproape șapte ani în cadrul companiei, domnul Tacchi a participat la dezvoltarea a aproximativ 25 de seturi Lego.

Exponate din Muzeul Lego de la Billund, Danemarca, 29 noiembrie 2022. Foto:  © Jonathan NACKSTRAND / AFP

De la o afacere de familie, la multinațională

Pornind de la o afacere de familie, Lego are peste 20.000 de angajați în întreaga lume, dintre care mai mult de un sfert în Billund, unde se află și cea mai veche fabrică Lego.

Aici, într-o cameră imensă în care roboții se mișcă în ritm constant, sunt create sute de mii de piese în fiecare zi.

Compania este cunoscută drept cel mai mare producător de jucării, alcătuite în principal din cărămizi care iau cele mai diverse forme.

Păstrate după model în cutii într-un depozit adiacent, piesele sunt apoi trimise la alte fabrici, unde se fac noi seturi.

Dacă în prezent totul este din plastic, acest imperiu al jucăriilor a fost construit de un dulgher. Și era foarte atent la calitatea lemnului folosit...

Exponate din Muzeul Lego de la Billund, Danemarca, 29 noiembrie 2022. Foto:  © Jonathan NACKSTRAND / AFP

În 1932, Ole Kirk Kristiansen, o victimă a marii crize economice, a început să producă jucării din lemn și a avut primul său succes local printr-un yoyo.

„Cred că a vândut yoyo-uri tuturor copiilor din Billund și...odată ce toți au avut unul, nu a mai putut să le vândă, dar a avut mereu pe stoc”, spune istoricul companiei, Signe Wiese.

„Așadar, în loc să le arunce sau să le lase, le-a reutilizat: a împărțit yoyo-urile în jumătate și le-a folosit ca roți pentru căruțe”.

Renunțând la tâmplărie, patru ani mai târziu și-a botezat compania Lego, după „Leg godt”, în daneză „joacă bine”.

În lipsă de materii prime după cel de-al Doilea Război Mondial, domnul Kristiansen s-a orientat treptat către materiale plastice și și-a investit toate economiile într-o presă prin injecție.

"A fost cu adevărat fascinat de tehnologie, de mașini și de materiale în sine. Așa că pentru el decizia pare să fi fost destul de ușor de luat, deși toată lumea l-a sfătuit să nu o facă", explică Signe.

Exponate din Muzeul Lego de la Billund, Danemarca, 29 noiembrie 2022. Foto:  © Jonathan NACKSTRAND / AFP

Faimosul „clutch power”, sistemul care face ca piesele să se îmbine perfect,  a fost brevetat în 1958, deschizând calea unei dezvoltări uluitoare.

Numărul unu mondial în jucării, conform companiei germane specializate în date despre piață și consumatori, Statista, Lego s-a poziționat înaintea japonezilor Bandai Namca și a americanilor Hasbro și Mattel în 2021.

Anul acesta, Lego susține că are cel mai mare catalog prezentat vreodată, dar fără a dezvălui numărul exact de jucării. Pentru că o parte a misterului trebuie mereu păstrată...

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24

Editor: Șerban Georgescu