Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moment istoric pentru Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac predă spre folosire primul tronson

boita.jpg

13 kilometri din A 1 sunt gata pentru folosire
Sursa imaginii: 
Facebook/Proinfrastructură

Primii aproximativ 13 kilometri ai autostrăzii A1 Sibiu – Pitești sunt dați joi, 15 decembrie, în folosință. Este vorba despre tronsonul Sibiu – Boița.

Tronsonul Sibiu – Boița din A 1 „va ocoli zona Tălmaciu”, explică la RFI liderul Asociației Proinfrastructură, Ionuț Ciurea. Constructorul austriac al acestei secțiuni a terminat lucrările cu aproximativ 4 luni înaintea termenului limită.

Rămâne, însă, de văzut cât de rapid vor lucra ceilalți constructori pe tronsoanele cele mai scumpe și mai greu de executat, cele care vor traversa prin tuneluri munții Carpați. „Anul 2030 este un orizont optimist pentru darea în folosință a întregii autostrăzi Sibiu – Pitești”, este de părere Ionuț Ciurea, care ne spune și în ce regim de plată va putea fi folosită autostrada.

Ascultă:

Pentru construcția autostrăzii A1 Sibiu – Boița, firma austriacă Porr Construct a primit 613 milioane de lei. Lucrările au început în aprilie 2020 și trebuiau să se încheie în 36 de luni. Constructorul austriac a terminat lucrarea cu aproximativ 4 luni mai devreme.

Porr Construct mai are de executat, pentru 1,7 miliarde de lei, și secțiunea 4 din autostrada Sibiu-Pitești, un sector de aproape 10 kilometri între Tigveni și Curtea de Argeș. Lucrarea aceasta se va dovedi mult mai dificil de executat, fiind vorba despre trecere prin munți, respectiv executarea unui tunel de peste 1,3 km lungime.

În total, sunt de executat de către mai mulți constructori, 5 secțiuni din autostrada Sibiu-Pitești. Autoritățile susțin că ar vrea ca întregul drum să fie dat în folosință în jurul anului 2028.