Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul din Paris: începând din ianuarie 2022, au fost demarate 600 de anchete privind atacurile cibernetice

15dec_4.jpg

Autorul din spatele atacului cibernetic susține că a acționat pe cont propriu (ilustrație).
Sursa imaginii: 
Kacper Pempel/Ilustrație Reuters via RFI

Potrivit datelor furnizate de departamentul de cibernetică din cadrul Parchetului din Paris, în doar trei ani, incidența atacurilor cibernetice a crescut de zece ori în Franța, ținta acestora fiind în mare parte spitalele, autoritățile locale, marile companii și întreprinderile mici din țară.

Cele mai recente atacuri cibernetice au avut loc la începutul lunii decembrie și au vizat un spital din Versailles din apropierea Parisului și Consiliul Regional din Normandia.

Autorii atacurilor: grupările infracționale internaționale

Potrivit procurorilor, în spatele acestor atacuri informatice se află niște grupări infracționale internaționale foarte bine organizate.

În Franța, cele mai multe atacuri cibernetice sunt opera hackerilor ruși, a căror grupare este cunoscută sub numele de „Lockbit”.

Aproximativ treizeci de atacuri cibernetice de amploare le-au fost atribuite în acest an, inclusiv cel comis în septembrie anul trecut asupra unui spital regional parizian din Corbeil-Essonnes.

Aceștia se află, totodată, și în spatele furtului de date de la compania producătoare de armament Thales.

Secția din cadrul Parchetului din Paris, care supraveghează toate activitățile cibernetice din întreaga țară, a demarat în jur de 600 de anchete privind atacurile cibernetice de la începutul anului, aproape de zece ori mai multe comparativ cu cele 65 de atacuri informatice, câte au avut loc acum trei ani.

Atacurile de tip ransomware

Ce fac hackerii în cadrul unor astfel de atacuri este să introducă viruși în sistemele informatice.

Aceste software-uri dăunătoare criptează datele personale, iar hackerii cer apoi o răscumpărare financiară pentru a le reda victimelor accesul la fișiere.

Sumele pe care aceștia le cer victimelor pot depăși suma de 10 milioane de euro. În cazul spitalului din Corbeil-Essonnes, răscumpărarea nu a fost plătită, iar datele medicale ale unora dintre pacienți și ale unor membri ai personalului au fost publicate pe Dark Web.

Spitalul Mignot din Versailles a anunțat deja că nu va plăti răscumpărarea. Instituția, inclusiv secția de urgențe, funcționează în continuare la capacitate redusă.

Foarte multe companii din Franța și autorități locale nu sunt încă bine pregătite să facă față unor astfel de atacuri cibernetice.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.