Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„A crescut numărul de familii cu copii în stradă”. Interviu Samusocial

samusocial.jpg

Voluntari Samusocial ajută persoane fără adăpost
Voluntari Samusocial ajută persoane fără adăpost
Sursa imaginii: 
Facebook/Samusocial din România

Sărăcia extremă, escrocheriile imobliare, afecțiunile psihice sau bolile cronice, incapacitatea de a se adapta la societate din cauza unei vieți petrecute prin centre de plasament sau dispariția unor meserii – sunt doar câteva din motivele pentru care cineva ajunge să trăiască pe stradă în România, conform Samusocial. 

Cifra persoanelor fără adăpost la nivel național este o necunoscută. În București, ultimele statistici au fost făcute în urmă cu 12 ani și indicau un număr de aproximativ 5000 de oameni care locuiesc pe străzile capitalei. De atunci, numărul ar mai fi scăzut - conform observațiilor Asociației Samusocial - însă în ultima vreme au început să apară mai multe familii cu copii pe stradă și persoane de alte naționalități. 

Iarna se accentuează nevoile urgente ale celor care nu au o casă - au nevoie de haine, încălțăminte, pături, medicamente. 

În contextul în care Guvernul a aprobat Strategia națională privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost pentru 2022-2027, am discutat cu Alina Mirea - asistentă socială de 13 ani la asociația Samusocial - despre problemele cu care se confruntă cei care nu au un acoperiș deasupra capului, despre cele mai frecvente cauze pentru care ajung românii în această situație și despre cum am putea să înțelegem fenomenul oamenilor străzii, astfel încât să schimbăm tendința de a-i blama pentru situațiile de vulnerabilitate extremă în care aceștia se află.

 
Interviu Alina Mirea, Samusocial din România