Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International denunță ”masacrul” imigranților de la Melilla

migratie.jpg

În data de 24 iunie 2022, aproape 2000 de imigranți au luat cu asalt enclava spaniolă Melilla, din Nordul Marocului
Sursa imaginii: 
AP - Javier Bernardo via rfi.fr

Amnesty International a publicat marți rezultatele anchetei sale asupra dramei din Melilla, la frontiera dintre Maroc și Spania unde, în urmă cu șase luni, sute de imigranți au luat cu asalt gardurile pentru a trece în Spania. Riposta polițieie a dus la moartea a 37 de oameni și dispariția altor 77. , când sute persoane s-au strâns la punctul de frontieră dintre Maroc și Spania. În urma anchetei ONG-ul denunță violența extremă a autorităților și le acuză că nu au participat la investigații.

Potrivit raportului Amnesty, care a strâns numeroase mărturii de la migranții prezenți pe 24 iunie la Melilla și a analizat videoclipurile și imaginile de la fața locului, „metodele folosite de autoritățile marocane și spaniole au dus la moartea a cel puțin 37 de persoane”, iar alți 77 sunt „încă dispăruți”.

Amnesty International denunță violența manifestată atât de autoritățile marocane, cât și de cele spaniole pe 24 iunie a.c., când aproape 2.000 de imigranți clandestini, majoritatea din Sudan, au încercat să intre în enclava Melilla, situată pe coasta de nord a Marocului.

„Am salvat o tânără de 28 de ani din Sudan. Ea ne-a spus: „poliția spaniolă ne-a stropit ochii în timp ce poliția marocană ne-a aruncat cu pietre în cap”. Iar ”unii polițiști marocani îi loveau în cap pentru a verifica dacă mai sunt în viață”, spune Manon Filloneau, responsabilul departamentului de Migrație pentru Amnesty International Franța.

„S-a ajuns la un nivel de dezumanizare cu adevărat incredibil”

Potrivit raportului, autoritățile celor două țări nu ar fi acordat „asistență medicală adecvată”. „Autoritățile au refuzat intervenția Crucii Roșii și i-au privat pe oameni de asistență medicală timp de cel puțin 8 ore, într-o căldură infernală. Oamenii ar fi putut muri în acele momente. După aceea, unii au fost duși cu autobuzul și la 1000 de km distanță. Alții spun că au fost închiși și torturați în închisorile marocane. Atingem un nivel de dezumanizare cu adevărat incredibil”, adaugă Manon Filloneau.

Amnesty critică și „lipsa totală de cooperare a Spaniei și Marocului în investigații”. „Noi cerem să se facă dreptate și să se ofere compensații victimelor”. Aceeași observație a fost făcută și de reprezentantul spaniol, responsabil cu apărarea drepturilor omului. Într-o scrisoare trimisă vineri mai multor ONG-uri și citită și de AFP, acesta a apreciat că explicațiile Ministerului de Interne „nu au fost suficiente” până acum.

La rândul său, Ministerul de Interne spaniol „a respins ferm”, într-un comunicat de presă, acuzațiile nefondate, conform cărora imigranții ar fi fost torturați, acuzații pe care le-a calificat drept „afirmații false de extremă gravitate”.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de rfi.fr