Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvați Copiii: 39% dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor veni în țară de Crăciun

foto_salvati_copiii_1.jpg

Sursa imaginii: 
Salvați Copiii

Dintre românii care lucrează peste graniță, departe de copiii lor, 39% nu vor veni în țară de Crăciun – este concluzia unui studiu al Organizației Salvați Copiii. Analiza a fost publicată în contextul lansării unei campanii de informare despre procesul prin care se poate face delegarea temporară a autorității părintești. Campania este derulată de Salvați Copiii, împreună cu Ministerul Familiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului.

Românii plecați la muncă peste graniță pot să delege temporar autoritatea părintească de la distanță – dacă nu au reușit să o facă înainte de plecare. Este una din modificările aduse, în 2022, Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. O altă noutate o constituie faptul că părinții vor putea delega reprezentanți legali și dintre persoanele cu care nu sunt înrudite, dar care aveau relații de atașament cu copiii anterior emigrării părinților.

Conform ultimelor statistici oficiale, 73.868 de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

„Lipsa unui reprezentant legal al copilului, în perioada în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate, determină situații grave pentru copil în ceea ce privește dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la beneficii sociale. Practic, neexistând părintele sau un reprezentant legal în țară, copilul nu poate fi înscris nici în învățământul preșcolar, nici în cel primar, nici la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a. Copilului nu i se poate face carte de identitate, nu poate face un transfer între școli, nu poate obține o bursă. Situații grave pot fi și în domeniul medical”, a explicat pentru RFI Anca Stamin, Director Programe Organizația Salvați Copiii.

În ceea ce privește motivele pentru care 39% dintre părinți nu vor veni acasă de sărbători, acestea se leagă mai ales de problemele financiare sau de imposibilitatea de a-și lua zile libere de la muncă, conform Salvați Copiii

 
Interviu Anca Stamin, Director Programe Organizația Salvați Copiii