Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elon Musk amenință că îl dă în judecată pe utilizatorul Twitter care i-a urmărit avionul privat

16dec_ar1.jpg

În imaginea de mai sus, realizată pe 27 octombrie 2022, este afișată emblema 3D a companiei Twitter și, în fundal, o fotografie cu Elon Musk.
Sursa imaginii: 
Dado Ruvic/Reuters via France 24

Contul de Twitter al utilizatorului care îi urmărea în timp real avionul privat al lui Elon Musk a fost suspendat de pe rețeaua de socializare. Ulterior, miliardarul l-a amenințat pe deținătorul contului că va fi dat în judecată, după ce a declarat că fiul său a fost urmărit din greșeală de un „hărțuitor nebun”, acesta crezând că îl urmărea pe omul de afaceri, potrivit Reuters, citată de France24.

Contul acestuia a fost suspendat la doar o lună după ce Elon Musk, omul de afaceri care a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari în luna octombrie, a declarat că angajamentul său în favoarea libertăţii de exprimare se extinde până în măsura în care permite ca acel cont să nu fie suspendat.

Înainte de a-i fi suspendat contul ce purta numele de utilizator ElonJet, Jack Sweeney, un student în vârstă de 20 de ani, urmărea deplasările avionului privat deținut de Elon Musk, folosindu-se de date publice.

Celelalte conturi ale lui Sweeney erau deja suspendate la momentul când a fost prins.

Nici compania Twitter și nici Jack Sweeney nu au dat agenției Reuters nicio declarație pe această temă.

Twitter a reactivat pentru scurt timp un „bot”, adică un cont care raporta informații confidențiale în mod automat, însă l-a suspendat din nou, după ce a declarat că distribuirea „de informații cu privire la poziția geografică a cuiva în timp real” încalcă politicile Twitter.

Elon Musk declarase într-o postare pe Twitter din luna noiembrie că angajamentul său față de libertatea de exprimare „se extinde până în măsura în care permite ca acel cont să nu fie suspendat, deși acest fapt reprezintă un risc direct pentru propria mea siguranță”.

În cursul zilei de miercuri, Elon Musk a declarat că orice cont care face „doxxing” (colectează și apoi divulgă online informații private despre o altă persoană), respectiv publică în timp real datele de localizare ale altcuiva „va fi suspendat, întrucât acest fapt constituie o încălcare a siguranței fizice a acelei persoane”.

„Doxxing” reprezintă acțiunea neautorizată de a publica informații confidențiale care ajută la identificarea unei persoane sau a unei organizații, cum ar fi adresa de domiciliu sau numărul de telefon.

„Însă publicarea cu o oarecare întârziere a locațiilor unde cineva s-a aflat în trecut nu pune în pericol siguranța persoanei în cauză, așadar acest lucru este autorizat”, susține Elon Musk.

Acesta a declarat tot într-o postare pe Twitter că unul dintre fiii săi, Lil X, a fost victima unor hărțuiri, atacuri care s-au dovedit a avea legătură cu persoana care îl urmărea pe el.

„Noaptea trecută, mașina în care se afla Lil X în Los Angeles a fost urmărită de un hărțuitor nebun (crezând că eu eram în ea), ulterior a blocat-o pentru a nu-și mai putea continua drumul și s-a urcat pe capotă”, mărturisește Musk.

„Voi depune plângere împotriva lui Jack Sweeney și a organizațiilor care au intenționat să ne facă rău mie și familiei mele”.

Au fost suspendate toate conturile de pe Twitter care urmăreau și avioanele altor oameni de afaceri

Jack Sweeney, student al Universității Central Florida și deținătorul conturilor similare de tip bot cu ajutorul cărora îi urmărea avionul lui Elon Musk pe Facebook, Instagram și Telegram, a declarat pentru BuzzFeed că suspendarea contului „i-a luat prin surprindere pe mulți oameni, după ce acesta a declarat public că nu el se află în spatele acestor fapte”.

„Ceea ce s-a întâmplat ne demonstrează că cei de la putere respectă regulile după bunul plac, ba chiar, le impun doar acelora care cred ei că trebuie să le respecte”, a susținut studentul.

Jack Sweeney a declarat sâmbătă pe Twitter că Ella Irwin, vicepreședintele în materie de încredere și siguranță al Twitter, a impus ca doar anumite postări de pe contul său să fie disponibile publicului și ca acesta să nu mai apară tuturor utilizatorilor.

În interviurile pe care le-a acordat în trecut presei, Jack Sweeney a declarat că a refuzat cei 5.000 de dolari pe care Elon Musk i-a oferit în 2021 pentru a-și închide contul.

În afară de contul său, au fost suspendate și conturile de Twitter care urmăresc avioanele oamenilor de afaceri bogați din domeniul tehnologiei, cum ar fi Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și Bill Gates.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.