
Social
Subvenția la electricitate: Sute de mii de consumatori, puși în încurcătură de decizia Guvernului
ap560846269955.jpg

Dumitru Chisăliță: Nu este vorba doar de cei care au mai multe locuințe. Este vorba despre cei care au mai multe locuri de consum. Vă dau un exemplu. Un chiriaș nu are neapărat mai multe locuințe, dar poate să aibă mai multe locuri de consum. Dacă are două chirii, una la Iași, una la Brașov, deja se încadrează în această situație și nu are voie decât un singur loc de consum să beneficieze de preț plafonat.
Reporter: Sau persoanele care au mai multe locuințe...
DC: Există și situația în care la aceeași locuință sunt două locuri de consum, de exemplu, un trifazic și un monofazat. Sunt multe situații care nu au fost luate în considerare în mod obiectiv în momentul în care a apărut această prevedere legală. În același timp, cred că această construcție se bazează, așa cum s-au bazat și alte construcții ale legii plafonărilor din trecut, pe ideea că „bogații” să fie cumva sancționați. Bogații cu ghilimelele de rigoare pentru că faptul că ai două chirii nu înseamnă că ești deloc bogat. Ținând seama de cazuistica din România se dovedește foarte greu de aplicat și va aduce foarte mari probleme.
Rep: Credeți că multe persoane fizice vor fi încurcate de această ideea a statului de a face puțină economie prin această măsură?
DC: Nimeni nu știe câte persoane sunt. În al doilea rând, cred că discutăm de un număr de cel puțin câteva sute de mii de clienți care se găsesc într-o situație de genul ăsta.
Rep: Dacă așa este, sunt foarte mulți. Ce ar trebui să facă pentru a beneficia de această subvenție la energia electrică măcar într-un loc de consum?
DC: O să vin cu un element legat de ce ar trebui să facă guvernanții. În două săptămâni nu există mod în care să se rezolve această problemă. Singura opțiune reală ar fi să elimine această situație din lege printr-o ordonanță de urgență. În ceea ce privește consumatorii și clienții de energie electrică, ei trebuie să încerce să vină cu o declarație, respectiv cu o cerere către furnizor, în care să stabilească din multiplele locuri de consum care este locul de consum unde o să beneficieze de plafonare. Trebuie să facem precizarea că legea vorbește foarte clar doar de domiciliu sau de reședința. Cei care, sub o formă sau alta, fie datorită cumulului de puncte de consum, fie din alte motive, nu apucă să depună cerere, nu au timp, nu se înregistrează cererea, vor plăti undeva între maxim 60% și 90% mai mult față de prețul pe care l-au avut anul trecut dacă acest preț a fost unul plafonat.
Rep: Așadar, în acest condiții, nu ne așteptăm la facturi astronomice la electricitate. Sunt fezabile în linii mari măsurile decise de autorități pentru a preveni această situație...
DC: Facturile vor fi mari pentru că vor veni facturi cumulate pe mai multe luni și atunci valoarea va fi mare. În schimb, prețul, după cum spuneam, este undeva între 60% și 90% față de prețul plafonat care există înainte de 1 ianuarie 2022.
Rep: La gaze cum va fi situația cu facturile în această iarnă?
DC: La nivelul legii care a fost publicată săptămâna aceasta nu există modificări în ceea ce privește stabilirea prețului plafonat pentru clienții casnici. Ei vor avea prețul pe care îl aveau și înainte de 1 ianuarie 2023. În ceea ce privește aspectele generale despre piața de gaze naturale, vedem că suntem într-o zonă de stagnare după acele creșteri foarte mari din vară. Cumva, în momentul de față, prețul s-a stabilizat. Ajută și a ajutat foarte mult vremea foarte caldă. Probabil că dacă lucrurile acestea se vor menține vom asista la o menținere și chiar la o scădere a prețului în spre primăvară.
Rep: Vă rog încă o precizare. Ce îi sfătuiți, domnule Chisăliță, pe consumatori pentru a plăti cât mai puțin în această iarnă la energie electrică și la gaze?
DC: Aici sunt două aspecte. Aspectele de eficiență energetică, care sunt binevenite, diverse măsuri prin care să poată să devină mai eficienți în producerea de energie termică sau energie electrică, respectiv în consumul de energie electrică. În al doilea rând, trebuie să aibă în vedere că pentru energia electrică există această birocrație care trebuie să fie parcursă. Îi îndemn să o parcurgă chiar dacă este neplăcut, chiar dacă în preajma sărbătorilor se întâmplă toate aceste lucruri. Dar au posibilitatea să plătească niște prețuri mai mici, niște prețuri plafonate pentru energia electrică care se va furniza începând cu 1 ianuarie 2022.
Ascultă: