Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luminițele de Crăciun din Paris „încă aduc fericire”, chiar dacă sunt mai puține (reportaj France 24)

19dec_4.jpg

Luminițe de Crăciun împodobesc copacii de-a lungul bulevardului Champs-Élysées care duce la Arcul de Triumf din Paris, 9 decembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Stefano Rellandini, AFP

Iluminatul stradal de Crăciun din Paris este mai sărăcăcios în acest an, deoarece autoritățile locale reduc decorațiunile, în încercarea de a economisi energie și de a reduce costurile electricității.

Pe cel mai faimos bulevard din Paris, Champs-Élysées, iluminatul de Crăciun a suferit o schimbare subtilă în acest sezon festiv. „Îl prefer, de fapt, pe cel de anul acesta”, spune un trecător, care preferă să rămână anonim. În spatele lui, pentru aproape o jumătate de kilometru, luminițe alternează între o strălucire aurie constantă și sclipiri albastre, menite să imite luminile de pe Turnul Eiffel.

Din anii precedenți, parizianul își amintește un design de iluminat de Crăciun mai modern, cu cercuri luminoase care înconjurau cei 400 de copaci care mărginesc bulevardul de ambele părți. Versiunea din 2022 este „mai tradițională și mai primitoare”, spune el.

Este și mai eficientă din punct de vedere energetic. Comitetul Champs-Elysées, care guvernează celebrul bulevard, a anunțat că luminile vor fi „limitate drastic” în acest an, în contextul creșterii prețurilor la energie, care au dublat costurile energiei electrice în Franța (chiar dacă majorările reglementate ale tarifelor consumatorilor sunt în prezent limitate la 4%) și în întreaga lume.

În încercarea de a menține unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice festive din capitala franceză, și de a evita costurile exorbitante, iluminatul stradal de Crăciun din 2022 este format din milioane de lumini LED care economisesc energie, care vor fi atârnate prin oraș timp de șase, în loc de șapte, săptămâni. Cu excepția zilelor de 24 și 31 decembrie, luminile vor fi stinse în fiecare seară la ora 23:45, cu două ore și cincisprezece minute mai devreme decât de obicei.

Se estimează că aceste mici ajustări vor avea un impact dramatic, consumul total de energie electrică fiind aproximat la 11.500 KWH, cu 44% mai puțin decât în 2021. „Consumul total de pe Champs-Élysées va fi egal cu cel a două persoane care locuiesc într-un apartament de 50 de metri pătrați”, a declarat Marc-Antoine Jamet, președintele comitetului Champs-Élysées.

„Este încă foarte frumos”

Mai multe orașe din Franța au luat decizii similare pentru a economisi energie în această perioadă. Iluminatul de Crăciun din Toulouse va fi dura cu două săptămâni mai puțin. Lyon va opri luminițele mai devreme decât de obicei în fiecare noapte. În Bordeaux, primăria a declarat că măsurile de reducere a iluminatului de Crăciun le-ar reduce factura totală de energie la doar 1.600 de euro, comparativ cu 2.000 de euro în 2021. Iar la Strasbourg, celebrul târg de Crăciun va avea cu 20% mai puține lumini și o reducere generală a consumului de energie electrică de 10%, a spus primăria.

În multe cazuri, nu doar decorațiunile sunt reduse. Parisul a redus numărul și dimensiunea patinoarelor în aer liber și a introdus chiar și o versiune ecologică în cartierul Les Halles. În locul stratului de gheață, care necesită o cantitate mare de energie pentru a se menține rece, patinatorii se pot da pe panouri sintetice reutilizabile, care nu folosesc apă sau electricitate.

În târgurile de Crăciun din capitală, orele de funcționare au fost și ele scurtate, pentru a reduce consumul de energie electrică. Chiar și așa, „sunt foarte mulți oameni aici. Mai mulți decât anul trecut, când turiștii americani nu au putut călători [din cauza restricțiilor Covid-19]”, spune Simoes, care deține o tarabă unde vinde, pentru al doilea an consecutiv, produse din plută la târgul de Crăciun de la Grădinile Tuileries.


Simoes vinde produse din plută la târgul de Crăciun de la Grădinile Tuileries din Paris, 12 decembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Joanna York via France 24

În ciuda temperaturilor cu minus, târgul este plin de viață, cu oameni care au venit să caute suveniruri la tarabe, să se încălzească cu mâncare și băuturi calde și să se bucure de atmosfera festivă, scriu jurnaliștii France 24.

Anul acesta, vânzătorii lucrează în standuri cu mai puține lumini decorative și fără încălzire, pentru a economisi energie. „Trebuie să te adaptezi, dar standul meu are pereți, așa că nu este prea frig”, spune Gaëlle, care vinde ornamente făcute de ea. Este al patrulea an când vine la târgul de Crăciun și nu simte că măsurile de economisire a energiei afectează negativ atmosfera, mai ales în comparație cu cele două sezoane festive anterioare care au fost afectate de pandemie.

„Anul trecut încă purtam măști de protecție, dar anul acesta totul este mult mai natural și mai plăcut. Mai puține lumini nu strică deloc atmosfera de aici. Este încă foarte frumos”.


Gaëlle Petlack (stânga) și asistenta sa vând sculpturile lui Petlack la un stand la târgul de Crăciun de la Grădinile Tuileries din Paris, Franța, 12 decembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Joanna York via France 24

Un fundal sumbru

Într-adevăr, luminițele festive din jurul capitalei pot fi stinse în acest an, dar încă ies în evidență, pe un fundal mai întunecat decât de obicei. Din septembrie, străzile și cerul Orașului Luminii au arătat neobișnuit de sumbre pe timp de noapte, deoarece monumentele, magazinele și birourile au redus iluminatul.

Magazinele de pe Champs-Élysées, la fel ca multe altele din Paris, au fost rugate să stingă panourile luminoase, ecranele și vitrinele la ora 22:00, cu aproape două ore înainte ca luminile de Crăciun să fie stinse.

Cele mai multe monumente din Capitală își sting acum luminile la ora 22:00, cu excepția Turnului Eiffel, care își stinge luminile abia la plecarea ultimilor turiști, la ora 23:45.

Pe lângă măsuri precum scăderea temperaturii în piscine și clădiri publice, cetățenii au fost în mare parte în favoarea măsurilor de economisire a energiei, care sunt în acelați timp și ecologice și rentabile.

Având luminile stradale (păstrate aprinse pentru siguranță) ca principală competiție, chiar și numărul redus de luminițe de Crăciun din Paris poate fi eficient. Alessia și Eleni își petrec prima seară a unei vacanțe la Paris în Grădinile Tuileries, bucurându-se de atmosfera „plăcută” de la târgul de Crăciun.

Nu au observat lipsa iluminatului festiv. „Sunt mai puține decorațiuni și în alte țări, este doar ceva ce trebuie să acceptăm în această perioadă”, spune Eleni, din Belgia. „Îmi place să privesc lucrurile într-un mod pozitiv: la Paris au depus chiar mult efort. Simt că este sărbătoare”.


Turiste în Paris, Alessia (stânga) și Eleni (dreapta) vizitează târgul de Crăciul de la Grădinile Tuileries pe 12 decembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Joanna York via France 24

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.