
Social
Președinta CA Moldova: Acuzațiile Rusiei, deplasate. Posturile TV rămase fără licență au încălcat constant normele legale
poza_ca.jpg

Precizăm că, purtătorul de cuvânt al Externelor de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat decizia autorităților de la Chișinău de suspendare a licenței de emisie pentru posturile de televiziune Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV ”ca un act de cenzură politică fără precedent, ca o insultă asupra principiului pluralismului media și o încălcare flagrantă a dreptului la libertatea de acces la informație, la care conducerea politică a Republicii își declară în mod repetat aderarea”.
Totuși, președinta CA susține că suspendarea licențelor de emisie pe durata stării de urgență a șase posturi TV din R.Moldova are la bază mai mulți factori cumulativi care țin atât de respectarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și de domeniul securității naționale. ”Discuțiile despre închiderea posturilor în limba rusă este o încercare de substituire a conceptelor. Dacă includem orice rețea de cablu, atunci vom găsi mai multe posturi care difuzează filme, seriale sau alte tipuri de programe în limba rusă”.
”Acțiunile de securizare a spațiului audiovizual național nu sunt, sub nicio formă, îndreptate împotriva vreunei limbi. Din spațiul nostru mediatic, fac parte posturi în limbile ucraineană, găgăuză, bulgară, rusă, Roma. Și CSMA garantează ca fiecare minoritate să aibă acces la programe în propria lor limbă. Republica Moldova, tocmai prin aplicarea acestor prevederi, asigură minoritățile cu emisiuni în limbile materne și creează un spațiu multicultural. Însă, propaganda, ura și promovarea războiului lovește în absolut toți cetățenii noștri, indiferent de limba pe care o vorbesc”, afirmă Liliana Vițu.
Mai multe rapoarte de monitorizare nu doar ale CA, ci și ale ONG-urilor de media, au atestat încălcarea repetată de către aceste posturi a Codului Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA). ”Implicit au fost aplicate mai multe sancțiuni pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Acest fapt denotă o sfidare constantă a regulilor din domeniul audiovizual”, continuă președinta Consiliului Audiovizualului.
”Spre exemplu, înainte de începutul războiului, patru posturi din cele șase vizate de dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale retransmiteau activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. Atât prevederile Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și standardele de bază ale jurnalismului erau grav încălcate. În primele zile ale agresiunii, aceste posturi au renunțat la retransmiterea programelor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică – și anume, cea de omisiune ca formă de manipulare. Astfel, au ales să tacă despre război”, precizează Liliana Vițu.
Pe parcursul acestui an, CA a aplicat mai multe sancțiuni, doar pentru încălcarea prevederilor art. 13 referitor la asigurarea informării corecte: NTV Moldova – 22 sancțiuni, Primul în Moldova – 17, RTR Moldova – 14 sancțiuni, Orhei TV și TV6, câte 13 și Accent TV – 5 sancțiuni.
”Dacă e să recapitulăm, doar în baza CSMA, aceste posturi, în repetate rânduri, au încălcat regulile privind modul de reflectare a evenimentelor naționale și internaționale, astfel au informat cu rea credință. De asemenea, au încălcat regulile ce țin de proprietatea posturilor TV, în situația în care sunt indicii că acestea ar fi controlate dintr-un singur punct, dat și regulile privind conținutul local versus cel retransmis”. ”Nu doar încălcările semnalate de CA au stat la dispoziția CSE, ci și informații despre controlul exercitat de persoanele sancționate internațional asupra unora dintre aceste posturi de televiziune. O decizie anterioară a CSE a dispus aplicarea unor masuri de precauție sporită în raport cu entitățile și persoanele asociate persoanelor fizice si juridice supuse sanctiunilor internaționale. Decizia este în vigoare din 31 octombrie 2022”, menționează președinta Consiliului Audiovizualului din Moldova.
La sfârșitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al Externelor de la Moscova a solicitat organizațiilor internaționale relevante ”să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat și să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situație inacceptabilă”. ”Prin acest pas, Chișinăul privează în mod deliberat milioane de locuitori vorbitori de limbă rusă de ultimele surse din țară de conținut de știri în limba lor preferată”, declară Maria Zaharova.
De partea sa, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, precizează că decizia CSE are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”. ”Aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.
”La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara”, afirmă premierul Natalia Gavrilița.