
Social
Mașinuțe și păpuși pentru toată lumea: Spania vrea să elimine prejudecățile de gen din industria jucăriilor
20dec_7.jpg

Începând cu 1 decembrie, a intrat în vigoare un cod de etică care încurajează magazinele și producătorii de jucării să „evite prejudecățile de gen” atunci când comercializează jucării, respectând astfel cerințele convenite împreună cu Ministerul Consumatorului.
Toy Planet, un lanț de magazine spaniol cu sediul central în apropiere de estul Valenciei, folosește, de zece ani încoace, această strategie în reclamele jucăriilor propriei mărci.
Răsfoind catalogul companiei, o imagine arată o fată cu un pistol de jucărie purtând vestă de polițist, o alta arată o fată lovind un sac de box, în timp ce altă imagine înfățișează un băiat împingând un cărucior.
"Jucăriile au un rol foarte important în formarea noastră ca adulți. Așa că, să nu fim noi cei care creăm prejudecăți de la o vârstă atât de fragedă", a spus directorul Toy Planet, Ignacio Gaspar.
„Este un demers important, dacă vrem să ajungem un viitor în care un băiat poate să devină moașă sau o fată, mecanic”.
Ceea ce a determinat schimbarea de marketing, în 2012, a fost faptul că Toy Planet era criticată pe rețelele de socializare pentru reclamele lipsite de imaginație.
„Am început să folosim imagini care erau inversate: băieți care se jucau cu păpuși, fete care foloseau băncile de scule”, a spus Gaspar.
Dar schimbarea nu a fost ușoară.
„Oamenii spuneau că ar efemina băieții sau ar transforma fetele în băieți”, a spus acesta.
Gata cu roz și albastru
Pionier al inițiativelor feministe, guvernul primului-ministru Pedro Sanchez a promovat mai multe strategii pentru a combate violența bazată pe gen, precum și pentru promovarea egalității și a drepturilor femeilor.
Conform noului cod de etică, reclamele nu mai pot spune că o jucărie este pentru un anumit gen sau să desemneze roz pentru fete și albastru pentru băieți, considerându-se că întăresc rolurile de gen învechite.
Semnat de Asociația Spaniolă a Producătorilor de Jucării (AEFJ), care reprezintă 90 la sută din industrie în Spania, a fost nevoie de un an pentru a elabora noul cod, a declarat Rafael Escudero de la Ministerul Consumatorului.
Însă domeniul său de aplicare rămâne limitat, deoarece nu afectează ambalajele, publicitatea stradală sau cataloagele magazinelor de jucării, a adăugat Escudero.
Nu există sancțiuni pentru cei care nu se conformează, riscându-și doar reputația, iar mărcile internaționale majore nu sunt afectate.
"Evident, nu este suficient, dar este necesar dacă vrem să mergem înainte", a spus Escudero.
De pe Gran Via, principala stradă comercială din Madrid, unde oamenii fac cumpărăturile de Crăciun, Julio Cesar Araujo, în vârstă de 62 de ani, știe exact ce să le cumpere nepoților săi.
„Pentru fete, păpuși și lucruri de genul acesta”, spune el, apoi adaugă: „Dar dacă ai o fată care vrea să se joace cu mașini, îi vei cumpăra o mașină. Dacă vrea să se joace cu jucăriile băieților, poate”.
„O responsabilitate educațională”
Nathalie Rodriguez, în vârstă de 48 de ani, proprietara Kamchatka, care vinde „jucării educative, non-sexiste, ecologice și non-violente”, consideră că vânzătorii de jucării au „o responsabilitate educațională”.
„Jucăriile în sine nu sunt sexiste, dar felul în care sunt percepute de către adulții care le proiectează și le produc, care le vând și le comercializează este”, explică Rodriguez.
„Un catalog în care să fie o imagine a unui băiat purtând marsupiu pentru bebeluși este ceea ce ne propunem”.
Rodriguez spune că, cu unii clienți, „încearcă cu blândețe să deconstruiască ideile prostuțe”.
„Când un bunic spune că nu vrea să cumpere un aragaz de jucărie pentru un băiat, îi spui că nu are sens să nu facă asta, în țara cu cel mai mare număr de bucătari recunoscuți la nivel internațional”, spune ea.

Tania San Jose, o mamă în vârstă de 41 de ani și profesoară în orașul Pamplona din nordul țării, crede că este timpul ca guvernul să intervină cu niște reguli.
„Din păcate, încă există jucării pentru băieți și jucării pentru fete, dar generația noastră încercăm să schimbăm asta”, spune ea.
Angela Munoz, în vârstă de 47 de ani, crede că societatea e deja mult mai evoluată.
„Aș putea să-i cumpăr fiului meu o păpușă, astfel încât să aibă șansa să se joace ca fetele”, a spus ea.
„În acest fel, ambele sexe au aceleași șanse de a se juca.”
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.