Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment: Consumul de medicamente pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol a crescut cu 50%

pilule.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Consumul de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol a crescut cu 50% faţă de perioada similară a anului 2021, iar în România "penuria a fost agravată" de faptul ca sunt solicitate cu predilecţie anumite mărci comerciale, deşi în farmacii există înlocuitori, chiar mai ieftini.

Semnalul de alarmă vine de la Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).

Dragoș Damian de la PRIMER explică (AUDIO)

"Consumul de soluţii pediatrice antipiretice a crescut exponenţial în ultimele luni datorită sezonului sever de infecţii acute ale căilor respiratorii, ajungându-se în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen şi paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare faţă de perioada similară a anului 2021.

Astfel, în perioada octombrie 2021 - septembrie 2022 au fost utilizate circa 5,5 milioane de cutii de ibuprofen şi circa 3 milioane cutii de paracetamol. A fost depăşit chiar şi consumul de dinainte de perioada de pandemie", precizează PRIMER.

Organizația face un apel și către părinți să nu facă stocuri pentru a nu agrava situația.

În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200.000 de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol, atât fabricate în Romania cât şi de la export, "aşadar problema îşi va găsi rezolvare" la începutul anului 2023.

 

 
Dragoș Damian, de la PRIMER