
Social
Criza facturilor la energie: Ce măsuri iau statele europene pentru protejarea populației?
ap126667117872.jpg

Pentru a proteja populația de spectrul dublării facturilor, Franța a înghețat prețurile la gazele de uz casnic la nivelul din octombrie 2021 și a limitat creșterea prețurilor la electricitate în 2022 la 4% față de anul trecut. Recent, Parisul a anunțat și limitarea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze la 15% anul viitor, după cum arată un raport Rabo Research, citat de Al Jazeera și preluat de Hotnews.
Și Spania s-a remarcat în ceea ce privește protejarea cetățenilor de inflație printr-o serie de măsuri de reducere a impozitelor și prin plafonarea tarifului la gaz.
Pe de altă parte, în timp ce Franța și Spania încearcă să limiteze prețurile și să acorde reduceri la prețul carburanților, alte state europene – Germania, spre exemplu - s-au concentrat mai mult pe acordarea de sprijin financiar direct populațiilor vulnerabile, adoptând totodată măsuri precum reducerea taxelor la uleiurile de motor și taxe excepționale pentru companiile energetice.
În Italia, fostul premier Mario Draghi a luat primele măsuri de compensare a creșterii prețurilor energiei electrice încă din septembrie 2021, când a alocat 3 miliarde de euro, bani cu care a compensat cheltuielile generale ale sistemului energetic din facturile de electricitate și de gaze.
Ungaria are o piață a energiei în care tarifele pentru consumatorii casnici sunt reglementate sub costurile reale, în timp ce companiile plătesc energia la prețuri de piață. Aranjamentul dual, în care consumul casnic are prețuri controlate, iar companiile plătesc prețurile pieței a impulsionat însă inflația, arată datele raportului interpretate de specialiști.
La polul opus, în Cehia, Guvernul este pregătit să introducă până la finalul anului o plafonare a preţului energiei pentru marile companii, deoarece îşi extinde ajutorul acordat afacerilor afectate de majorarea costurilor cu electricitatea şi gazele. Ajutorul ar putea fi similar măsurilor deja introduse pentru gospodării şi firmele mai mici, a precizat premierul ceh.
În fine, în România, datele oficiale arată că, pentru aproximativ 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat pentru energia electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică celor al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv. Și alte scheme de plafonare sunt în vigoare, prețul plătit crescând însă odată cu consumul de energie. De menționat și că Guvernul de la București a decis să elimine pentru cea mai mare parte din categoriile de populație necesitatea depunerii unei cereri scrise pentru a beneficia de subvenționarea facturilor.