Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: „Noi, de fapt, nu știm câte mame minore sub 15 ani există în România”

În 2021, aproape 700 de fete cu vârsta mai mică de 15 ani au devenit mame, iar alte aproape 16.000 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au născut, arată datele organizației Salvați Copiii. 

George Roman, director de programe la Organizația Salvați Copiii România și Andreea Barga, coordonatoare advocacy la Centrul FILIA, au explicat, la RFI, că fenomenul „copiilor care fac copii” reprezintă, de fapt, suma mai multor factori. Sărăcia profundă din majoritatea comunităților rurale și lipsa echității în sistemul școlar, lipsa serviciilor sociale în 3.000 de localități rurale, sunt printre factorii enumerați de George Roman.

România nu are un Registru național al gravidelor și mamelor minore, deși se află află de ani buni în topul țărilor din UE cu mame minore.  

„Noi, de fapt, nu știm câte mame minore sub 15 ani există în România. Pe de altă parte, ce mi se pare important să menționez, referitor la diferențele existente în date, este că, puținele date pe care le avem ne spun că, în multe cazuri, nu știm vârsta tatălui”, a spus Andreea Barga de la Centrul FILIA. 

Andreea Barga, menționează că vârsta partenerului variază între 20-44 de ani, lucru care poate indica situații în care consimțământul nu este valid.

Presiunea exercitată de societate, asupra tinerelor, este de asemenea un factor care joacă un rol important în aceste situații, explică Andreea Barga, iar practici, cum este cea a testării virginității, contribuie la obiectificarea femeii.

Urmărește aici materialul integral.