Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: ONG-uri solicită autorităților să facă publice circumstanțele ce au dus la suspendarea licenței posturilor TV

room-2559790_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

La Chișinău, mai multe organizații neguvernamentale de media cer autorităților să comunice public toate informațiile privind circumstanțele de fapt și de drept în temeiul cărora a fost emisă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi TV. De menționat că aceste televiziuni sunt afiliate fugarului Ilan Șor și retransmiteau propaganda de la Kremlin.

Într-o declarație semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice și RISE Moldova se arată că suspendarea licenței, drept măsură restrictivă întreprinsă de CSE, poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător. În prezent, însă, evaluarea proporționalității ingerinței și legitimității scopului urmărit este imposibilă din cauza lipsei informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, susțin semnatarii declarației. 

”ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a Republicii Moldova, care este supusă unor pericole reale generate de acțiunile subversive ale unui stat agresor, precum și ale unor organizații și indivizi particulari. Totodată, măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor”. 

ONG-urile de media reiterează că transparența în domeniul proprietății mass-media este consacrată, cu titlu de principiu, în lege, iar publicul are dreptul legitim de a cunoaște informațiile privind proprietarii-beneficiari ai furnizorilor de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova. ”Pentru a elimina interpretările eronate și tendențioase, precum și pentru a aduce mai multă claritate, organizațiile semnatare solicită ca toate circumstanțele de fapt și juridice care au stat la baza deciziei CSE să fie comunicate public”, susțin organizațiile media de la Chișinău.

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să continue să prezinte argumentele care au determinat Comisia Situații Excepționale să suspende licențele de emisie pentru cele 6 posturi TV. O spune șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, citat de IPN.

Potrivit diplomatului european, o decizie similară de interzicere a unor TV rusești a fost luată și în Uniunea Europeană, însă decizia comunității europene a fost foarte clar explicată populației. Ambasadorul UE la Chișinău spune că în contextul războiului din Ucraina și a propagandei tot mai agresive venite din partea Federației Ruse, sunt justificate unele limitări ale libertății de exprimare. Totuși, diplomatul spune că orice decizie de îngrădire a libertății de exprimare trebuie foarte bine explicate societății.

La începutul săptămânii, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că posturile TV a căror licență de emisie a fost suspendată au încălcat în mod constant Codul Audiovizualului și principiile informării corecte. Au favorizat persoane supuse sancțiunilor internaționale, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina”.

”Nu doar încălcările semnalate de CA au stat la dispoziția CSE, ci și informații despre controlul exercitat de persoanele sancționate internațional asupra unora dintre aceste posturi de televiziune. O decizie anterioară a CSE a dispus aplicarea unor masuri de precauție sporită în raport cu entitățile și persoanele asociate persoanelor fizice si juridice supuse sanctiunilor internaționale. Decizia este în vigoare din 31 octombrie 2022”, menționează președinta Consiliului Audiovizualului din Moldova.

De partea sa, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, precizează că decizia CSE are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”. ”La 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara”, afirmă premierul Natalia Gavrilița. 

Pe parcursul acestui an, Consiliul Audiovizualului a aplicat mai multe sancțiuni, doar pentru încălcarea prevederilor art. 13 referitor la asigurarea informării corecte: NTV Moldova – 22 sancțiuni, Primul în Moldova – 17, RTR Moldova – 14 sancțiuni, Orhei TV și TV6, câte 13 și Accent TV – 5 sancțiuni. 

Precizăm că, la 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV, posturi afiliate fugarului Ilan Șor, condamndat în dosarul fraudei bancare. Liderul Partidului Șor a părăsit R.Moldova, în iunie 2019, odată cu schimbarea puterii de la Chișinău.