Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană a aprobat planurile pentru o tranziție justă în șase județe din România

petrila.jpg

Petrila, Hunedoara
Petrila, Hunedoara
Sursa imaginii: 
Foto: Andrei Dăscălescu, regizor Planeta Petrila

În luna decembrie, Comisia Europeană a aprobat planurile teritoriale pentru o tranziție justă în România - pentru decarbonarea și diversificarea economiei. Vorbim despre un mecanism menit să atenueze efectele sociale și economice ale tranziției spre energie verde, cu o alocare de 2,5 miliarde de euro pentru șase județe din țara noastră. Mai mult de 1 miliard din acești bani se vor duce către județele Hunedoara și Gorj.

Drumul Europei către o economie neutră din punct de vedere climatic înseamnă că zonele în care industria poluează cel mai tare sunt afectate din punct de vedere social și economic – se pierd locuri de muncă, problemele sociale se intensifică. Pentru a diminua efectele negative din aceste zone, la nivelul Uniunii Europene s-a creat un Fond pentru o tranziție Justă, cu un buget total de 17,5 miliarde EUR, astfel încât ”nimeni să nu fie lăsat în urmă”.

Șase județe din România au fost nominalizate în programul Tranziția Justă 2021-2027: Gorj, Hundoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Printre obiectivele propuse, se numără sprijinirea a 24.000 de gospodării, pentru a obține statutul de prosumator, crearea a peste 11.000 de locuri de muncă sau programe menite să ajute 30.000 persoane să își schimbe profesia.

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat pentru RFI planurile pentru viitorul apropiat în ceea ce privește Programul pentru o Tranziție Justă: 

Cum vede un locuitor din Valea Jiului planurile puse pe hârtie prin Programul pentru o Tranziție Justă? L-am contactat pe Cătălin Cenușă, fost miner din Petrila, care a lucrat în subteran timp de aproape 27 de ani și care astăzi se ocupă, voluntar, de Muzeul Salvatorului minier - o inițiativă proprie, menită să păstreze amintirea celor care au decedat în accidente miniere în Valea Jiului.