Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boala care afectează peste o jumătate de milion de femei din România: endometrioza

Clarisa Iordache este una dintre cele aproape o jumătate de milion de femei din România care sunt diagnosticate cu endometrioză. Așa a apărut și asociația „Eu și Endometrioza” a cărei președintă este.

Ea a povestit, la RFI, cum este să trăiești cu o afecțiune pe care sistemul o combate cu greu și de ce a ales să pună bazele asociației pe care o conduce.

Endometrioza este o afecțiune, care conduce la migrarea țesutului similar cu cel al uterului, în alte zone precum cea a ovarelor, a tuburilor uterine, dar și de alte organe sau țesuturi. Această boală poate afecta femei de orice vârstă și are un impact major în viața celor care o dezvoltă, spune National Health Service.

Schimbarea calității vieții, cu care vine la pachet endometrioza, este ceea ce a determinat-o pe jurnalista Clarisa Iordache, să devină președinta unei asociații dedicată femeilor care se află la început de drum în lupta cu adenomioza și endometrioza.

„Povestea cu asociația a venit, firesc, în urma anilor pe care eu i-am petrecut în dureri, în tot felul de probleme pe care mi le-a dat endometrioza aproximativ zece ani. Durerile pe care le aveam, uneori se terminau în stări de leșin… la o filmare am căzut de pe stânci și mi-am dat seama că eu nu mai pot.”

Lupta Clarisei Iordache nu este numai cu afecțiunea, ci și cu lipsa de informație și de cunoștințe din sistemul medical la care ea a apelat. Aceste lipsuri limitează opțiunile pacienților, care migrează spre medicii specializați, care sunt, spune jurnalista, prea puțini. 

Urmăriți aici materialul integral