Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele mai costisitoare dezastre climatice din 2022

girl in draught.jpg

Sursa imaginii: 
freepik.com

Cel mai scump dezastru natural din 2022 a provocat pagube de aproximativ 100 de miliarde de dolari în SUA, iar cele mai devastatoare inundații au ucis peste 1700 de oameni în Pakistan, se arată într-un raport al organizației Christian Aid, citat de publicația The Guardian.

În 2022, schimbările climatice au fost responsabile de catastrofe fără precedent și au lăsat în urmă mii de familii îndoliate, milioane de persoane obligate să-și părăsească locuințele și economii afectate puternic. Conform unui raport al organizației Christian Aid, cele mai scumpe 10 furtuni, inundații și secete din 2022 au costat fiecare cel puțin 3 miliarde de dolari.

Uraganul Ian, care a lovit Statele Unite ale Americii și Cuba în septembrie, a provocat cel mai mare impact financiar documentat la nivel global – vorbim despre aproximativ 100 de miliarde de dolari. Uraganul a cauzat moartea a 130 de persoane și strămutarea a peste 40.000.

Cel mai mare impact în ceea ce privește costurile umane a fost resimțit în Pakistan, unde inundațiile au cauzat 1.739 de decese și au forțat strămutarea a 7 milioane de oameni.

În Europa, seceta din timpul verii a ridicat costuri de 20 de miliarde de dolari, conform raportului organizației Christian Aid.

Raportul se concentrează pe pierderile financiare – iar organizația subliniază faptul că, în cifre, țările mai bogate sunt mai afectate din cauza costurilor ridicate ale proprietăților – însă unele din cele mai afectate țări de dezastrele naturale din ultimul an au fost cele mai sărace, se mai arată în raportul care poate fi consultat aici.